Tuesday, November 17, 2009

aku yang blur..

apa aku suka bila da keje ni...

1.suka pakai jeans yg lusuh

2.memakai selipar jepun

3.xyah pakai contact lense

4.pakai baju yg xyah nak gosok/iron

5.bangun lambat

6.duduk d depan tv atau bermain masak2 d dapur

7.berjalan2 seperti org yg xda masa hadapan

hr bekerja kena..

1.bangun awal

2.pilih baju apa nak pakai hr ni..tudung, seluar n baju kena matching

3.pastu kena gosok bajula pula

4.pas mandi kena cucuk mata ngan lense...leceh

5. wajib pakai high hill...feel more confident..padahal sakit tau...nek keta xper gak..nek bus?

6. tenyeh muka dengan bedak asas, eyeshadow ngan lipstick...suka mekap nipis jer..supaya
berseri sikit muka..meanwhile mana tau ada yg sangkut

7. nek bus setiap hr...berhimpit dengan lelaki..n mereka2 yg berbau 'wangi'

8. menghadap komputer setiap hr...pura2 sibuk supaya bos xjeling..n mendengar arahan dengan bek sebagai kuli berbayar...

9. melayan karenah qs yg sangt menyampah

10.beramah mesra dengan kontraktor(sebab nak tumpang p site)

11. telan air liur, kelip2 mata bila kena marah ngan bos...(bos suka bercakap dengan nada yg tinggi walaupun sekadar nak minta kebenaran kuar site)

apa yang saya nak dalam hidup saya

1. mempunyai ijazah sarjana muda seni bina dengan kepujian(complete degree part 1 & 2)

2. melihat emak saya bahagia dengan pasangan hidupnya

3.membuka 'ruby beauty'(my mom empayar)

4.menjadikan adik bongsu saya(mimo)org yg berpelajaran, berbakat n berguna..dia sangat berbakat dengan muzik as a guitariss

5.membina sebuah rumah untuk mak saya...n adik beradik berkumpul..(i'm a family girl)

6.mempuyai empayar sendiri..sebagai wedding planner..(pengalaman membuat pelamin my sister)

7.sangat berharap dapat melukis,mendesign n menjahit, dan membuka butik pakaian rekaan sendiri..(melukis woman figure dr sekolah rendah)

apa yg saya termampu buat

1. mengalah untuk sambung belajar...mak da cukup penat untuk menyekolahkan kami..mak xsabar tunggu kakak hbs belajar, pastu mak nak pencen masukkan anak dia U.saya xder peluang da..T__T

2.menjadi kuli

3. hanya mampu menjahit butang seluar

4.melihat pelaminan anganku musnah...

5. mendorong adikku yg malas belajar dengan memberinya keyboard(galakkan pada musician)

6. menjahanamkan umah ku dengan warna2 kegelapan n warna berdarah..(hitam n merah)

7.melihat emakku memakan tanpa kawalan n sesuka ht tanpa memikirkan darah tinggi beliau..

Wednesday, September 23, 2009

selamat hari raya..

hari raya tahun ni agak meriah,setelah 2 tahun beraya kat kl n perantauan orang, kini aku raya ngan famili n kawan2 d sabah....sangat mengujakan...4 malam berturut2 aku beraya sampai lewat malam.berkonvoi sampai 4 5 keta...hehhee.tahun ni cuma kakak2 n ayah saya xpulang beraya.yg len semua ada..someone special pun ada balik sama

mak sampai merajuk sebab orang lebihkan dia...hehehe..sori mamaku sayang...pasni kita luangkan masa bersama k...

Saturday, August 8, 2009

aku, mak n konvo

salam..hai...skang ni semua orang teruja hendak nek pentas dan celebrate bersama2 hari konvo bersama familikan...dulu angan2 aku sebelum konvo nak bawa mak datang kl, tgk anak pempuan dia yang bongsu ni nek pentas memegang skrol di hari konvokesyen...lalu pulang ke sabah sebaik sahaja tamat pengajian untuk bekerja n mengumpul duit untuk tiket ke konvo...

tapi kini..semua itu hanya kenangan...mak jatuh sakit...skang xmampu nak bekerja...nak berjalan pun xseimbang..mak kena strok...tapi masih di peringkat awal.syukur alhamdulillah...tapi kesan dia sangat besar bila mak dah jadi macam tu...bila mak x bekerja...kewangan keluarga pun dah menjadi xstabil...walaupun saya bekerja...

angan2 untuk pergi ke konvo bersama mak pun hancur musnah...dan tinggal kenangan...skang adalah bertarikh 8.08.09..lagi satu minggu lagi nak konvo...dengar budak2 ni nak konvo, ambik jubah dan buat baju baru untuk konvo semua mengujakan...

dulu, time nak final third year saya telah mencuri satu gambar konvo senior dan diletakkan sebagai background laptop saya sebagai sumber insprasi n pemangkin ssemangat saya supaya xputus asa untuk grad...hehehe..memang berkesan...

xtau macam mana nak kata perasaan dia bila tgk gambar tu..berangan diri sendiri memakai jubah n topi konvo...lalu bergambar bersama kawan2, lecturer dan famili..semua tu menjadikan saya sangat bersemangat n bersungguh menghabiskan final year saya...

skang da tamat part 1...niat d hati memang nak sambung part 2...tp keadaan mak, dan abg n kakak saya yang mc belajar...saya korbankan keinginan tersebut...sekurang2nya saya ada degree juga..bagila peluang dengan yg len...

pada adik2 ku di luar sana, yang membaca blog ni...ingatla..mak ayah kita hantar kita belajar, supaya kita jadi orng berpelajaran, n mampu membantu mereka kelak...tiba masa, kita pula yg menanggung beban mereka..jgn sesekali kita lupa diri, keluarga n mengejar kemewahan semata2 untuk diri sendiri...k..luv u adik2 ku di sana

Saturday, July 25, 2009

pengalaman 2 minggu

salam..wah...lamanya xmenjeguk blog ni...emm..mana nak start ek..

ok saya dah menjadi wanita kerjaya selama emmm...2 minggu...he3..selama 2 minggu ni apa yg saya dah buat ialah

1. belajar menggunakan vector works...vector works adalah sejenis software yg menyerupai autocad..tp dia lagi complicated...xderla terer sangat tp dah bole membuat detail menggunakannya, dengan satu tgm, satu tgn lagi digunakan untuk memnyumbat mulut dengan roti sambil membuat keja...ahahah3

2. saya telah menghadiri 2 site meeting denga position sebagai arkitek...hu3..pertama kali berjumpa denga pegawai kerajaan iaitu pegawai keselamatan dalam negeri KDN yg menjadi S.O (super officer)...site pertama d keningau yg mengambil masa 1 jam perjalanan dr kk.pas meeting kena belanja makan oleh kontraktor secara beramai2...wah sangat best..saya yg memilih menu..ehehehe...

site kedua, adalah d tamparuli..iaitu 2 jam perjalanan dari keningau...sangat penat bekerjar kesana kemari apabila meeting pada hari yg sama...nasib bek duduk dalam keta yg beraircond n selesa...hehehehe...actually project saya urus ni adalah membuat kuarters polis pdrm...project government...

3. membuat site visit d sembulan...skang ni, my firm dalam proses proposal untuk mencantikkan sungai di sepanjang kk...sangat besar projek tersebut..tp saya xterlibat..tu pun gatal nak ikut bos p site visit...nanti saya upload gambar k.

4. membuat site visit juga d rumah bos saya yg mana beliau membuat renovation rumah tersebut. ini totally saya yg uruskan projek ni...bencinya membuat detail n working drawing...sebab nak bg kontraktor baca...semua kena tegur..ini salah, itu salah..macam nak quit jer..wahhh...tp take as a challenge la kan..

5. xder aper2 da...banyaknya menghabiskan membuat detai drawing jer...

tp saya sangat teruja untuk menyambung part 2...nanti bila da kerja bru korang tau apa maknanya part 2...bukan semata2 nak dapat title Ar..tp knowledge...yg even da keja bertahun2 pun belum tentu dapat belajar..betul kata pn akmal...bila kita da kuar, kita yg akak guide our draughtman...mcamna nak jadi atasan mereka kalo banyak benda kita xtau..Bos? bukannya selalu ader masa nak jumpa kita...n ajar satu2...so..belajarla bagus2 ek..semua yg kita belajar kat u semua penting...tender, kontrak, working drawing, detail, design, site analisis, ubbl , teknologi bangunan semua penting...jd jgn remehkan benda tu...

mungkin masa project n belajar bole lepas, tp bila da kerja..sanalah kita akan di nilai oleh company kita kebolehan kita...so fikir2kanlah...

Tuesday, July 7, 2009

buletin

status skang : penganggur yang akan dipecat pada jumaat ini
future status : asisstant architect..tp paling bawah sekali....ahahahaha...
start working : friday on 10 july.
company: innotech design
basic: rahsia swasta..hehehehe

selmat membuat apa yang anda impikan..semua..gd luck..i luv u all n miz u all so much...

Sunday, July 5, 2009

interview keja

hari ni da melepasi satu interview...bgn awal..sembyg subuh, bersiap n p ke tempat kejadian...selepas bfast...hujanla pula...lalu menggunakan segala kelebihan yg ada...menunggu di tepi bangunan dan senyum seindah suria kepada pengawal keselamtan yg ber ada pada bangunan sebelah..hehehehhe

lalu memberi signal tunjuk langit hujan n memandang bangunan yg harus dituju tetapi dihalangi oleh jalan yg terdedah pada titisan hujan yg sangat lebat...lalu melihat jam telefon dengan muka susah hati..5 minit kemudian...aku didatangi 2 orang abang guard yg membawa 2 payung..lalu bertanya aku hendak kemana...dengan senyum manis, memberitahu ingin menyeberang...dia mengofferkan diri untuk menghantar aku..lalu aku tanpa berfikir panjg menerimanya..(dalam hati, janji lepas..)

selepas berjaya menyeberang jalan, aku memberikan senyuman n ucapan terima kasih yg sangat berharga kepada abg guard tersebut, walaupun beliau meminta no tpn, aku hanya senyum sahaja...lalu blah...

berjaya sampai awal iaitu lagi 10 minit untuk interview...mengisi borang dan membuat persediaan untuk diinterview...he speaking to me...but i reply malay sabahan..hahahaha..peduli apa aku, janji aku konfiden...pastu ada dalam 8 projek aku tunjuk...bermula daripada yg latest design until last year nyer projek...ur idea, concept, n design must strong enough to show ur confidency...after 50 minit...i finished d interview..well done..he like my design, portfolio, but lacking in technical think..working drawing n detail...lalallaa...memang sajer xtunjuk.coz aku memang lemah tu...

meaning to say, i just show what i can do n what i can offer him...design, presentation, photoshop n 3d...detail, working drawing, n teknikal tutup mata...i admit my kekurangan..so he can catch that..just show who u are..

tips2 interview

1.prepare ur portfolio well n practice ur presentation based on ur portfolio
-ringkas, jelas dan padat

Friday, June 19, 2009

tetiba senyap? apekah?

salam..mesti, korang pelik+ heran...naper tb2 aku xupdate blog...
agak ar....bukan apa..aku jd sedikit fobia bt blog..bila mana
aku telah menyentapkan seseorang dalam blog aku tapa diseddari..
akibatnya...aku terputus hubungan dengan dia..nila aku malas nak bt blog

aku ni jenis sharing n honest nyer orang..main cakap je apa aku nak cakap
last2 ada orang sentap...huhu3..agak parah gak arr...kesan dia...
sampai aku fobia nak tulis blog lagi...jgn heran kalo blog ni da xder suatu hr nanti..
huhuhuhu....

Friday, June 5, 2009

sampai satu tahap...da xlarat nak bersukaria..

since da habis design ni...aku da xder keja sangat..sebenarnya ada..tesis aku kena betulkan lagi..pastu kena buat working drawing lagi sepatutnya...15 - 20 is my class for working drawing...then aku ada kelas sem 3 ni..subjek aku yang terakhir b4 aku konvos sem ni..huhh...

so, sementara menunggu hari tu..memang life aku terisi gila ngan berhibur sana sini..bermain intenet, berdansa, tidur, makan(walaupun xder duit..still ingat makan juga..lalalalal)...pastu tidur lagi..bermain2 dengan student lain...menari lagi, berlakon, tidur lagi...sampai satu tahap..da boring da nak bermain, tidur n berhibur semua..

tiba2 nak serius buat sesuatu benda...sebab perkara2 di atas xmencabar minda langsung jom g shah alam...nak jumpa my sis yang kat uitm tu..since da 5 bulan xjumpa dia...xlama lagi birthday dia..

ingat nak jumpa abang aku sekali, ayah?..emmmm insyaallah kalo sempat jumpa semua...da lama xgathering sama2...derhaka punya anak aku ni...emm..bz..bz..

Monday, June 1, 2009

topikal studi menyewelkan aku

setelah beberapa bulan membuat topikal studi...malam ni baru aku dapat susunkannya menjadi kajian yang fokus pada satu benda...hemmm..now i know what to do..hari ni patut da kena hantar draft..erghhh...rasa cam nak tercekik..hehehehe...camner ni..camner ni...gabra sekejap...hehehhe....lalalalalla..jadi sewel sebab banyak sangat nak buat...

Friday, May 29, 2009

renungan

hari ini..aku ada telah menghadapi satu exam...bagi subjek kepimpinan dan kemahiran interpersonal. selama kelas 3 minggu. baru hari ni aku tau..betapa menariknya subjek ini. Sebab baru hari ni aku mendalami n mentelaah subjek ni sebab nak exam. Tapi belum terlewat untuk mengikutinya sebab akan ada kelas lagi pasni.pastu banyak benda aku belajar hari ni.contohnya

1.as architecture student. in design what is important not become top student, perfect and A student. The most important is you do well ur design based on ur your archieve..(aku tak tau betul ke ayat aku ni...aku lemah sikit english ni)maksud dia bt setakat mana yg termampu. Kalo kemampuan unuk ko bt sesuatu benda adalah 70 percen..make it 70 percen.but full 70 percen, not 60 or 69 percent.xyah nak berangan nak dapat 21 A dalam spm kalo da tau diri tu memang xmampu nak dapat 5A pun...siap tampal taget n what so ever...kat dinding or meja belajar...(ini bukan aku yg kata, ada org berkata...tetapi ia bole diambil sebagai pengajaran)

2.The important thing to tackle final submission n krit internal panel is:
a. make it ur design nice to see(resolve planning, even not at all, at least 70 percent)
b. your board fully complete with drawing, 3d render(even only have 2 perspective),graphic n
well presenting ur design to internal/external panel.coz, internal/external will never hv time 2 c ur 1 sem progress/idea development n sort of. Mana yang pertama dia nampak itula yang akan menarik perhatian mereka untuk memberi markah.(even technical banyak problem)

3. aku da ngantuk nak fikir ayat...nanti sambung bole?..ZZZZzzzzzzzzzzzzzz

Thursday, May 28, 2009

perbedaan..

aku letak gambar jela ye...korang komenla...benda nila aku buat tuk topikal studi aku...entry dia ada da forward kat sebelum2 ni.korang rajin2 bacalah...k

jalan belakang bukit bintang ada apa?

reflexology jalanan

live band

maple n pameran motor saper paling cool

warung di pusat bandar

sumber pencahayaan dari bangunan tinggi n ada iman aik?

jalan Belakang Tunku Abdul rahman ada apa pula?

warung maple yg terbaik punya

jalan yang bebas dari sampah masyarakat

eee..ada tumbuhan berklorofil..

presenting....TAR next top model..

Jalan Belakang Haji Taib pula ada apa...haaa..jeng3...akhirnya berjaya snap gambar

ada pertandingan takraw haji taib

kesan peperangan selepas pasar malam

taman permainan tikus-tikus n kanak-kanak lipas keriangan

banglo af versi lipas n tikus

LHT project runway

mari bermain sorok2...bang..RM5 ringgit bang..murah bang..

ini adalah sculpture terbaru di LHT..

ini lagi...

tempat shooting...n pembikinan filem ini..

barisan krew2 yang terhebat di pasaran...sekian terima kasih

Wednesday, May 27, 2009

aku budak sekolah I: merempit dalam longkang

sambungan citer...serius aku cakap..citer budak sekolah ni akan ada banyak siri dia..nanti kalo da sampai lebih dari episod 5 aku tulis nombor je ek..sebab xreti nak tulis no 5 dalam roman..hehehee..apa da intro entry..menampakkan kelmahan diri..hehehe

berdasarkan tajuk di atas saya, aku mendapat idea membuat entry ni pasal tadi kak farah n finas beriya nak merempit keliling ukm d malam hari menggunakan moto yg baru itu...dengan keadaan finas yang cedera parah pada kakinya dan kak farah yang yang hanya tau membonceng..aku melarang mereka kerana ia mengingatkan aku pada peristiwa rempit dalam longkang tika sekolah dahulu...(terus ada effect imbauan ke masa lalu..)

ada satu hari ni, masa tu aku d asrama...berjalan2 di sekitar sekolah pada waktu petang yang sepoi2 bahasa anginnya bersama sahabat baik ku itu(jamila). Tiba2 kami terserempak classmate kitaorg yg bernama wan juri..(lelaki) sedang memparkirkan motornya..aku yg pada masa itu sangat excited apabila melihat motor(poyo nak tunjuk aku reti bawa motor) lalu meminjam motor beliau.

pada awalnya beliau sangat keberatan hendak meminjamkan motor tersebut, kerana ia kepunyaan syarikat abgnya bekerja.Aku terus menggoda n menggoda..maka beliau pun cair..hahahaha(ko bole bygkan x mcmana aku mengayat beliau)hehehehe..

setelah mendapat lampu hijau, kami pun merempit sekitar kawasan sekolah dengan gembiranya..sehinggalah c jamila ni pula membuat pmintaan untuk untuk memandu motor tersebut..aku yang pada mulanya ragu2 dengan kebolehan beliau memandu motor..berjaya diyakinkan beliau yang beliau mahir menunggang motor.Lalu kami pun bertukar tempat...

agak ok pada mulanya...sehinggala pada jarak kurang dari 1oo meter permulaan beliau membawa motor terdapat selekoh ke kiri yang mana terdapat juga longkang besar..aku mengingatkan beliau akan selekoh tersebut. di fikiranku beliau faham apa yang perlu dibuat..sehinggalah hampir 5 meter dari selekoh tersebut beliau semakin melaju..aku pun menjerit "jam..longkang!!!!"....rupa2nya member xtau nak membelok...dia p press pula minyak tu..aku da tutup mata da time tu..dalam hati Ya Allah matila aku....matila aku...matila aku...sehinggalah kebOooooooooooooooooM!!!!!































buka2 mata....da masuk longkang..aku, dia dan motor...ya Allah aku mcm xcaya aku masuk longkang tersebut..dala motor orang..aku cepat2 bangun dan melihat kawanku yang kakinya tersepit dihempit motor..time tu, member lelaki yang melihat dari jauh kejadian tersebut suda berlari2 mendapatkan kami...teruk gak ar motor dia..no plat pecah..part bahgian depan retak sebelah, body calar balar, cermin sebelah tercabut...

dalam keadaan yang terhuyung hayang aku membangunkan jamila dan motor tersebut n menarik keluar dari longkang tersebut..apa yang membuat aku pecah perut..c jamila ni mc bole nak tunggang motor tu lagi...dengan kakinya cedera parah, mulut penuh pasir, muka penuh rumput..seluar koyak rabak..mc semangat nak main motor lagi...membe punya motor da kebingungan memandangkan itu motor syarikat abgnya...

last2 kami pun membuat keputusan untuk membayar ganti rugi menggunakan duit biasiswa...huhuhuhu...padan muka..xpasal2 terbang rm100 time tu...pas dari hari tu satu asrama kecoh kami merempit sampai masuk longkang. seminggu kot jadi artis dek kejadian tersebut...so d moral of d story..jgnla pcya ngan membe korang yang kaki xsampai nak jejak lantai ada hati nak bawa motor..hahahahahaha...ups pada sapa2 yg terasa..jgn ON SENTAP..K..to be continue...

Monday, May 25, 2009

membuat case study..

aiyoo..penatnya hari ni..so xdapatla nak membuat entry budak sekolah...akan disambung pada hari len k...sangat terkejar2 hari ni...really tadi kelas leadership pun memang xlarat nak buka mata..memang tangkap lentokla dalam kelas..hahh..besok dia nak semua portfolio untuk kerja umah yang da dibuat b4 ni..xleh tidurla mcm ni...

pas kelas tadi terus memfotostat questionare...lalu mengedarkannya d xsite dan library. Memang bernas...xsampai setengah jam.30 questionare berjaya dikumpul.selepas menutup gerai en azimin, balik ke banglo af untuk bersiap untuk bergerak ke kl...membuat servere izuan,aku dan mengambil gambar di lorong belakang.

mcm2 ragam bila hendak membuat servere dengn foreigner..xsemua mereka fam english.last2 ko yg kena buat nonverbal communication ngan dorang(topic tesis izuan)dari ke bb sampai ke pavilion, then kembali lagi ke bb...last2 dapat kumpul 12 jer servere izuan..kalo xsilap.aku dapat 2 jer..tapi tu pun da memadai aku rasa..sebab memang intention hendak mengambil gambar ja..

kemudia bergerak ke jalan TAR..ingat ada pasar malam..rupa2nya hari minggu jer ada..tapi xper..dapat gak tangkap gamabr...pastu masuk ke balai polis masjid india..menemuramah pak polisi pada pukul 12 tgh malam.bole x...pastu suh pacik tu isi servere...sambil menonton citer doremi...hahahha...sengal..izuan, nampak je pak polisi terus blah..fobia tgk polis..sebab kat umah dia hari2 tgk polis.

pastu terus bergerak lagi ke LHT..lorong haji taib..masa ni, da kali ketiga aku masuk jalan ni..dulu mula2 takut. Tapi skang da agak berani da..da xtakut da ambik gambar depan2..tapi puas hati sebab akhirnya aku dapat lihat sendiri aktiviti sosial d belakang lorong tu..dengan pintu masuk perjudian dari belakang, bapuk2 tu berposing di keta n belakang lorong dan sampah sarap yang mak aii..tikus, lipas, anjing memang gila la dia punya sarang...memang penuh ngan penyakit aku agak...

kesimpulannnya aku da dapat agak da apa nak letak dalam tesis bagi ketiga2 kajian tapak aku...
emm..so be hapi 4 me k...laptop rosak...T_________T....xtau nak buat camner....
ok bye..sian kak farah nak buat keja..nak solat dulu...nanti baru sambung bt keja.Salam

Sunday, May 24, 2009

aku budak sekolah I

which one is better..my life as a student or student life...

dulu abang aku pena berkata...pengalaman paling manis time belajar adalah time sekolah...mulai dari saat itu..aku menggap semuanya adalah kenangan manis ketika sekolah...

pengalaman manis aku..semasa aku sekolah

-mendapat keputusan yang menggembirakan n membanggakan aku..(bagi aku..walaupun bukan straight A cam korang2 semua..tapi aku sangat puas hati..)..bagi aku dalam kita mengejar ilmu n sesuatu yang memberi kita pengetahuan n pengalaman biarla kita lakukan atas minat, kerelaan n kepuasan untuk diri sendiri..sebab abg aku pena berkata..segala keputusan ditgn ko..sebab, ko yang jaga diri ko n nyawa ko bukan orang len bukan monyet atau tapir..tetapi diri sendiri..
- disekolah juga aku mengenal erti persahabatan..terlalu ramai kawan kita di dunia ni..tapi pernakah ko bertemu seseorang yang terlalu ikhlas berkawan dengan ko..terpancar cahaya keikhlasan di matanya n tidak pernah jemu berada d cc ko tidak kira apa jua keadaan. Walau ko disingkir n dipulaukan teman2 len..ketawa, menangis, jatuh n bangun bersama...

pernah satu hari, cikgu mengedarkan borang matrix...aku hanya mampu melihat teman2 mengisi borang..sedang aku hanya tertunduk n berdiam diri..kerna pada masa itu..aku tidak mampu membeli borang masa depan yang berharga RM10 itu..melihat teman2 mengisi borang aku hanya tersenyum bahagia melihat ketrujaan mereka..sehinggala shbtku itu bertanya..

jamila : napa ko xbeli borang yin?
dengan selamba n tersenyum aku menjawab..
yin : xda duit..

kemudian kami berdua diam seketika...beberapa ketika kemudian aku terus melupakan kesedihan yang menyelebungi dengan melukis d buku latihan...lalalala~~aku memang suka melukis model...n memenuhkan lukisan entah apa2 d meja belajarku..

sehinggalah pada suatu hari, jamila datang memberi aku borang matrix..aku hairan..bagaimana dia mendapat borang tersebut..tapi aku hanya berdiam..dia hanya mengatakan..cikgu suruh bayar kemudian..aku tanpa berfikir panjang..terus mengisi n menyediakan segala dokumen yang diperlukan..seminggu aku mengambil masa untuk proses tersebut. Selepas selesai menghantar borang tersebut..jamila membuat confession mengatakan bahawa dia yang membelikan borang tersebut untuk aku...dia sengaja tidak mengkhabarkan lebih awal..bimbang aku akan menolaknya..aku hanya tersenyum..dan berkata.."aku tau..makasi jam",..tika itu xda kata dapat digambarkan perasaan terharu aku terhadap seorang sahabat..

dipendekkan cerita..ketika aku berada d PLKN, aku dikhabarkan mendapat tempat di matrix..perasaan tika itu terlalu gembira ang amat sngat..aku sedar result aku tidak berapa baik, tapi aku mc mendapat tempat..tp yang menyedihkan..jamila tercicir..tika itu, aku rasa dunia kosong..x dpt membygkan belajar bersama tanpa jamila..n betapaa terhutang budinya aku dengan jamila..tanpa dia, mungkin aku tidak sampai ke tahap sekang ni..

tapi semuanya terbalas, bila mana jamila mendapat tempat di UITM shah alam untuk ijazah, tetapi niatnya terbantut dek kala tiada wang yang mencukupi untuk membeli tiket kapal terbang..yg ada hanya duit yuran..aku tanpa fikir panjang terus memberikan wang yang diperlukannya tanpa memikrkan hutang aku yang menyebabkan keputusan semester aku di
tahan.aku dimarahi oleh kakak n ibuku..atas tindakan aku..aku lebih bersifat berdiam diri..aku tau apa aku buat..

kini, kami 2,2 menyambung degree..aku puas hati dapat membalas budinya..tauka bagaimana orangnya jamila itu?beliau anak kedua dari 3 orng adik beradik. Membesar tanpa ayah d cc.sampai skang dia xtau ayah dia mc hidupka x. Mempunyai sakit jantung tahap kritikal n bila2 masa ja bole gone..semasa convo diploma, hari sepatutnya dia nek pentas, dia telah terkulai layu d bawah pentas..sehinggalah dia disahkan darahnya dijangkiti kuman..darah putihnya memakan darah merahnya dengan sangat aktif sekali sampai ke jantung..sehingga dia terpaksa membatalkan tiket pulang ke sabah akibat penyakitnya..aku menyangka dia akan berenti belajar. tetapi dia mc gagah menyambung degreenya sampai skang..aku hanya tersenyum melihat kedegilannya..dia memang jamila osman.

mulanya entry ni untuk student life..tetapi memandangkan ianya panjang sangat..so aku akan buat secara bersiri..pasni siri apa pula?cinta monyet? ponteng kelas? tomboy? atau aku budak asrama?..lalalala...nantikan episod seterusnya..walaupun anda pernah mengalami kejadian yang sama..bukanla untuk mengshow off sepenuhnya..tetapi hanya berkongsi cerita n pengalaman...pengalaman mendewasakan kita...aku akui, aku membesar melalui penceritaan pengalaman abangku yang sedikit sebanyak mempengaruhi corak kehidupanku sebagai student di perantauan..hehehe...tidak salah aku kongsikannya bersama kalian..hehehe...

hepi belated bday!!!!!!!!

atas sebab2 n masalah teknikal yang xdapat dielakkan...entry ini telah dijeruk beberapa hari bagi menambahkan lagi rasa n ummhhhnya..so sila bawa bertenang ye dalam membaca benda yang da dijeruk menjadi pekasam ni..walaupun da xheran dengan kejadian tersebut...lalalala~~~

salam semua....hari ni merupakan hari external review..tapi sangat excited nak crta benda len..so...ringkaskan jer k..

8.30 am
-external review...semua orang berusaha menyiapkan portfolio n travelogue bagai..tapi aku memang da xder mood da nak buat semua..tutup mata..tutup telinga...pei ping kata aku malas n apa semua pun aku agak sentap gak tapi...aku xnak gak buat..(kang failed baru tau)...hemmm

11.00am
- mendapat pengumuman bahawa puan nak jumpa kul 1 pm...maka dengan itu, planning yang telah dirancang2 beberapa hari untuk menyambut hari jadi pengetua bermula dengan pantasnya....

langkah2nya:
- membawa semua barang2 n bahan2 masakan yangg telah dibeli n disorokkan di dalam peti ais d studio petunia ke studio juniperus(sebab juniperus adalah jiran duranta(venue sambutan hari jadi)...
-barisan2 dapur adalah kak farah, iman, saya, dayah, alia, n gedik...semuanya dilakukan dengan pantas kerana masa yang ada hanya 2 jam sebelum perjumpaan dengan puan pada pukul 1 pm.
- Hidangan atau menu yang dirancang hanya simple sahaja iaitu...sandwich n steamboat..hehehe...menu tu difikirkan semalaman dengan kak farah...memandangkan keadaan yang limited dalam menyediakan makanan yang bertumis bagai..so semua kena simple jer..hehehehe..
- setelah seting semua makanan dan setting tempat...semuanya dapat diselesaikan dalam masa 2 jam.



1.15pm
-balik ke studio petunia untuk mendengar perbincangan dari puan...agak mengantuk kerana tak cukup tidur...perbincangan berenti smapai kul 2.50pm

3.00pm
- telah sampai ke alamanda untuk membeli bahan2 yang kekurangan iaitu aiskrim, ais, sos n lilin...setelah selesai solat zohor..semuanya hari ni adalah dilakukan dalam keadaan yang terkejar2...

4.00pm
- telah samapi ke ukm dan mendapat berita pn tidak dapat mengadakan perjumpaan pada pukul 4 tersebut...lalu telah berkejar ke Juniperus menyiapkan seting out...seperti minuman n susunan satay yang ditempah dari satay hj samuri sebanyak 100 cucuk(d sponsor oleh kak zack n kak lin n yong)
-setelah selesai solat semua..tumbang dek lama sangat menanti ketibaan bday girl..lebih2 lagi tidur yang tidak cukup semalam.

6.30 pm
-telah dikejutkan dengan pencarian lilin n ketibaan bday girl...dengan mamai mencari lilin...tp xjumpa..menyebabkan kak farah, finas n sekutunya histeria sebentar...serius aku lupa letak mana lilin..last2...semuanya jadi seperti ini...


video

akhirnya...ya Allah...nak upload benda ni dalam blog...mau berapa hari aku buat..yela taula benda ni simple jer buatkan...tp 4 beginer cam aku ni memang take timela jugala nak explore benda2 ni...1st time mengupload video dalam utube...

video ni sikit jer..sebab low memory..huhuhu..nak bt gana...limited edition..apapun this is my favourite video was taken by me...muahahahhaa...nak juga bangga..lalalalala~~~

gambar len da malas nak upload sila rujuk blog kak farah k...makasi pada semua yang terlibat dalam majlis resepsi ini..wahh..hahahaha...sori coz lama xupdate blog...da kena sound ngan kak farah...

Friday, May 22, 2009

PENANTIAN SATU PENYIKSAAN....

hemm....sedih betul..da 2 hari xupload blog..bukan xnak..nak sangat..sampai geram...nak upload video tapi xdapat...lambat bebenor sampai memakan masa 2 hari...ni pun xdapat lagi upload....wahhhh...sedihnya....

Monday, May 18, 2009

jalan2 cari pasal

wuhuuhu...hari ni memang advance...pas je internal..semua membuat hal masing2..antaranya:

- kak farah, adia, alia, che lan, kak nisa n kak maz g umah kak kiah( karaoke)
- iman,izuan, pika, sue n mereka2 yang terlibat p makan nasi ayam kat taman desa
- finas marantau d seremban
- aku? kena g kelas leadership short sem...huhuhuuhu...kak farah xbagi ikut dorang sebab minggu lepas kelas aku datang lewat, pastu ponteng kelas pula pada ht seterusnya...
- balik kelas tadi, ajak dayah g makan kat asria kat teras jenang..sana memang terbaik ar kalo makan...
- malamnyer kitaorang g makan lagi kat kg Baru...dekat ship...haaaa..memang best..sebabnya aku dapat makan pakej punya..order 1 dapat 3 free menu yang berbeza...sekaligus dicap sebagai DBKL..fam2la apa mksud dia
-Balik dari Kg baru , meneruskan perjalanan ke KLCC...1st time aku rasa melihat bangunan yang sangat seksi...gila doh..sebelum ni aku xrasa..tapi malam tadi...aku memang jatuh cinta ar kat KLCC..hanya dalam 10 minit melihat kemegahan KLCC disamping lampu2nya yang penaik seri muka...lampu tertutup tepat kul 12...

yang menariknya...kebetulan 19 mei adalah hari jadi kak aida(selamat hari lahir kak aida..wish u panjang umur n success in ur life)..KLCC tu mcm lilin...tepat kul 12 dia terus padam lampu tanda hari jadi kak aida..hahahaha..comel bukan..

- kemudian meneruskan perjalanan sampai ke pavilion, tapi hanya singgah sebentar sahaja n tidak keluar dr keta, huhuhuhu..takut kena saman, parking tepi jalan..
- keluar dari pavilion p ke bukit bintang pula melihat lifestyle pelancong dalam menodai negara kita...serius, da mcm bukan negara kita da kat bukit bintang tu..dengan kedai buka 24 jam, sana sini muka foreigner, dengan service urutan dia n sort of..
-dari bukit ke bintang, kemudian terbang ke brunei melalui jalan brunei..xsedar keta dayah bole terbang ek..mcm harry porter ada, cam pintu suka hati pun ada..hehehehe..
- pastu yang xbole blah, ada orang tersalah membuat perhitungan dalam memilih jalan flyover..3x pula tu..xbole blah...lebih sanggup memilih laluan underground daripada lalu atas..memang pengetua underground betul..sepandai2 tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga..(KLCC>>bukit>>bintang>>Brunei>>underground)
-Masuk UKM tgk jam dinding kat menara masjid menunjukkan jam 5.04 pagi...td gerak dari sini kul 9 ke 10la gtu..mcm xcaya jer perjalanan malam tu mengambil masa yang agak lama...tapi bila difikirkan balik (KLCC>>bukit>>bintang>>Brunei>>underground) memang patut pun mengambil masa yang agak lama...ish3..(padahal jam tu rosak..baru kul 1 pagi time tu..hehehehe)

Tuesday, May 12, 2009

final sem

hem..hem2...xlama lagi habis da study...hari ni bertahan xmau tidur...sampai siap board presentation...korbankanla masa tidur untuk last design...berusaha bersungguh2 mencurahkan kasih sayang dengan design...aku tau, aku bole buat..cuma aku ja xbersungguh2 n malas...mustahil Tuhan kurniakan bakat, n jalan dalam dunia arkitektur ni..aku xbole buatkan...dari aku ja semua tu...aku berusaha untuk fokus design yang tinggal beberapa hari ja ni...can can can...u can do it yin...

semua org pengsan da..aku ja mc bertahan...hem...aku mau juga siap design ni...semangat yin...semangat...xmau tidur..xmau tidur..xmkau tgur..mki. ..qq9qjfidb...zzzzzzzzzzzzzzzzzz

Monday, May 11, 2009

escape class

hehehehe....tajuk xleh blah...hari ni ada kelas u2 sepatutnya..kelas dot2...xleh gtau nanti ada org report kat lecturer tu....bukan sengaja xnak menghadirkan diri, tetapi memandangkan da suntuk sangat masa nak submission. maka aku membuat keputusan untuk escape...ngeeee....

semalam da pegi da kelas...tapi sangat boring...student kalo congak2 yang datang semalam xsampai 30 org. Tapi duduk dalam dewan kuliah besar bole muat 400 org. Cuba ko bayangkan betapa azabnya lecturer tu kena jerit kuat sampai terbatuk2 semata2 nak bagi lecture. Sian kat lecturer asyik terbatuk2 jer bagi kuliah.....

cakap pasal escape ni...bila da masuk u aku xsuka escape sebenarnya...xbest..bila mana ko da mula menghargai lecturer n ilmu. kalo dibandingkan time sekolah ngan skang. Jauh beza giler perangai aku time sekolah. time sekolah dulu, kalo x ponteng kelas dalam seminggu xsah..aku rasa skema gila...mesti aku akan mengambil cuti sendiri tiap2 minggu..hahahaha....bengong...bila mak tanya napa x g sekolah..alasan aku nak kemas umahla,sian tgk mak buat keja sorang2(aper punya alasan)..tapi seriously..kalo nak kemas umah aku ko kena habiskan masa 3 jam non stop baru habis kemas. sekali dengan cuci ken...tiap2 hari..2..kalo 2 hari xkemas umah...mau2 juga setengah hari mengemas..hahaha..tipu..

time asrama dulu lagilah...(aku sekolah asrama form 5 jer sebaik pindah sekolah baru)...lagi senang nak escape...alsan dia senang jer...nak ambik buku tinggal kat asrama...tau2 da tidur kat dom, xpun merayap kat dewan makan.hehehehe...time matrix lagila..aiyayai...kesimpulannya dari sekolah sampai matrix aku suka ponteng kelas...tapi bila masuk u ni..da bosan nak ponteng kelas...sebabnya pembelajaran dia len...kalo x p kelas rasa rugi gila.sebab lecture dia xada dalam silibus buku teks yang bole d dapat d kedai buku atau bilik spbt..hehehe...

cuma yang aku rindu time sekolah dulu, nak kenakan orang...time sekolah aku suka dajal bday boy or girl..memng org takut kalo aku tau tarikh2 bday dorng..sanggup ni turun pekan membeli barang2 persiapan, kadang2 sampai selongkar dapur dewan makan nak cari tepung, telur n aper2 jela rencah yang bole di aplikasikan bab2 mendajal org ni...tapi tula yang membuatkan kami rapat...dan akhir sekali time bday aku, memang dorang kenakan habis2anla..kalah perang dunia kedua...hehehehe..da lari tajuk....okla nak blah..design xsiap lagi, tp sibuk membuat entry..lalallalaalalaa(kalo ada masa aku citer mcmana peristiwa aku kena dajal time bday aku yg ke 17..hehehehe)

Sunday, May 10, 2009

hari pembulian...

hari ni dibuli ngan kak farah...huhuhuhuu..kak farah jaik(jahat bahasa sarawak) baru jer sebentar tadi mengterkejutkan aku di toilet yang sedang leka membasuh pinggan mangkuk, tiba2 dia bole hulur kepala dia kat pintu..mana x histeria aku dbuatnya....tensen betul..pastu ketawa sampai berguling2 kat lantai, yang aku da separuh nyawa terkejut ngan lawak dia..T______T....tu belum lagi kejadian semalam, aku buat lawak ape ntah, kak farah geram pastu dia baling ngan botol lotion dia. yang aku ni memang xsempat nak ngelak sebab xnampak, da time2 tu aku pakai mata 2 jer..pukkk kena sebijik kat muka..walaupun dia xniat nak baling betul2 kena kat muka..T_________T tapi tetap kena...waahhhhhh T________T

lalu membuat design dengan muka sebal...sebab kena buli....sob...sob..sob....tapi yang peliknya sedikit pun xder rasa marah atau sentap...tapi jaga kak farah..habis design ni i kenakan u balik...u takut cicak kan?hahahahahha(keluar tanduk ketujuh )

aku mengantuknya...

huhuhuhuhuhu...design...wahai design siapla ko dengan mendengar jampiku ini...arghtuii...ludah kiri n kanan...eiiiyeee...cilidak(pengotor bahasa sarawak)...arghhh time2 mcm ni juga mata n kepala ni buat hal...ngantuk bebenor....hemmm....

semalam berconversation dgn my elder brother..sweetnya dia....tau x da berapa lama kitaorg xberchatting begitu lama..hampir 4 tahun...last aku borak ngan dia b4 dia kapel ngan wife dia skang.he is my favourite brother....yang menariknya ngan abgku ni berbanding 2 abgku yg len ni, dia seorg yang sempoi n tidak pernah menganggap hubungan kami sebagai seorg adik n abg. Tapi lebih kepada seorg kawan..hehehhe....dengan dia kami sangat sangat open to sharing everything. sometimes bermaki2 pun ada...tapi dia jerla lebih..aku x...cuma aku suka buli dia..ahhahahahahaha...tu yang selalu kena maki ngan dia tu...hak. Tapi aku xpun makan hati ngan gurauan maki dia. sebab dia memg mcm tu..hahahaha..sengal la abg aku ni...

life aku banyak dibentuk oleh nasihat n pengalaman dari dia. Walaupun dia xpaksa, xsuruh aku ikut pun kata2 dia. Tapi xtaula...aku lagi senang mendengar setiap nasihat dia berbanding abg n kakak2 ku yang lain. Oh ya aku merupakan anak yang ke 6 dari 8 org adik beradik...hebatkan mak n ayah aku...hahahahha...aku ambik architecture ni pun dia yg advise...kalo ikut aku dulu, ak nak jadi interior designer, xpena nak terfikir jadi arkitek..tapi dia yg advise ambik arch...coz, bidang dia lagi besar n aku still can be ID...but ID can't be Ar...tapi architcture sgt horror....huhuhuhu..

tadi sempat mengacau ibuku yang berada d sabah...menelefon jer...how i miss her so much...i luv u mom n happy mother's day....she always be my love...kepada mereka2 yang luar kat sana...selalula menelefon ibu anda...kerana mereka tidak pernah melupakan anda walau sesaat pun...n mereka selalu ternanti2kan panggilan kita walau sekadar hanya bertanya khabar...atau tanya da makan ke belum..itupun da cukup menyenangkan hati ibu2 kita.(wah mcm banyak pula ibu aku..hehehehe)

talk about my sister...i luv u to sis...but plz gv us a chance to say what we want to say, listen to us n try to being a good sister with soft spoken n good adviser. jgn berkeras n memaksa untuk kitaorang ikut rentak kakak....maybe u have your own family(her husband n future child) then u dont care about ur siblings feelling n situation, or maybe xkisah pun kalo kami adaka atau xda di sisimu...coz ur husband is everything now. jgn salahkan adikmu seandainya mereka menjauhkan diri n membuatkan ko rasa keseorangan, kerana adik2mu juga mempunyai perasaan untuk dijaga n dihormati keputusan mereka...what ever it is...i'm still ur younger sister n always luv u...

hu3..entry berciri kekeluargaan...yela da selalu sangat crta pasal kengkawan..crtala pasal family lak...aku ni jenis family girl(sukati je aku guna ayat ni..ntah betul ntah x)...aku sangat suka akan sebuah rumah..sebab rumah ada family..n rumah tu menceritakan lifestle akan family tersebut...sangat rugi pada mereka2 yang tidak mengharagai rumah mereka. walaupun rumah mak aku sempoi jer..n bersepah2 dengan barang2 lelaki (majoriti adik beradik aku lelaki) tapi aku still suka rumah mak aku...sebabnya aku suka...hahahha...xder alasan kukuh.bengong...lu fikir sendirila senang crta...

Thursday, May 7, 2009

lost..

selama aku berjalan di dunia luar dari negeri sabah ni..banyak benda yang aku pelajari n banyak benda aku rasa kurang...tetapi yang paling aku rasa yang ketara amat ialah keyakinan diri..betapa aku rasa aku sangat rendah diri, hilang keyakinan langsung xder taksub dengan diri sendiri..lebih2 lagi memilih bidang architecture...architecture...bidang yang terlalu luas n bagi aku ianya terlalu susah untuk digapai...aku xtau kenapa..aku sangat lost dalam dunia ni...kritikan demi kritikan membuatkan aku makin hilang keyakinan diri...cara aku bekerja dalam bidang n...cara aku belajar, cara aku menerokainya..semuanya terlalu asing...

bila berbual dengan lecturerku yang pernah mengajarku semasa 1st year dlu..terlalu rendahnya dr ini aku rasa...dengan sketching yang memang terlalu amat lemah..walhal aku sangat mencintai art n lukisan..tp knapa aku xdak dapat megapplykannya dalam architecture...ibarat aku mempuyai tgn, tetapi cacat n tdak berfungsi...terlalu sedih bila memikirkannya...berusaha melakukan sesuatu yang luar fikiran (think out of box)..tetapi hasilnya tetap katak bawah tempurung..to typical...

aku give up dengan architecture...walhal aku sangat mencintainya...mgkin ini pengajianku yang terakhir dalam bidang ni, apabila mendengarkan lecturerku bertanya..ko nak jadi apa?...dengan pantasnya aku berkata aku nak bisnes..sekalipun xda terfikir nak jawab jadi arkitek...alangkah...walaupun jd arkitek still bole bt bisnes...tp tetap xdak mau...

namun apa yang pasti aku mau pulang mencari keyakinan dri semula...sepertimana aku menjadi aku suatu ketika dulu...i can do everything, boleh jadi serba boleh n keyakinan yang sangat tinggi...i luv architecture so much..but it's only can be my luv..cannot be my happiness..better let it go...

Wednesday, May 6, 2009

agak moody

hari ni menjaga gerai lagi...hehehe..seronok jaga gerai ni...mcm aku kata semalamla..selain daripada dapat melayan orang,dapat cuci mata gak..hehehe...tp intention aku sebenarnya bukan nak dapat duit apa ker untuk keja ni..memang aku planning nak bt part time keja ni...tapi not official yet until i'm finish my design....memandangkan iman sorang jer..mcm kesian lak kat dia..dala design mc terkontang kanting, tunggang langgang apa semua..kalo ikut hati aku bole jer aku buat xtau jer ngan membe aku ni..biar dia sorang2 jaga gerai...tp sampaika hati aku...so..aku buat mana yang aku mampu jerla k...tapi aku agak sedikit hangin bila orang pertikaikan aku...aku tau apa aku buat k...xyah nak cakap aku buat keja mcm aper ntah...asyik layan laptop jer ker aper...aku bt keja aku k...kalo design aku da setel xperla juga...so plz consider k..agak2 la juga kalo nak tegur ke aper...kalo ko di tempat aku, ko hangin x?..bukan aku nak mengungkit atau nak tunjuk aku bek..tapi aku lagi senang mcm ni...aku xharap apa2 kalo nak buat keja..tapi jangan nak bising2 cara aku.xpuas hati, ha ganti tempat aku...

aku xkisah kalo aku kena tegur cara aku bekerja, kalo aku xda benda len nak fikir, tapi kalo hang sebagai member pun tau...aku ada benda len lagi nak fikir, so agak2la nak sound.Bukan aku dari awal sampai ke petang dok asyik tengok member sorg tu jer buat keja...kitaorg sendri da planning nak tukar2 serve...aku malas nak cakap..so saper2 yang terasa nasibla..aku tau aku xhebat mcm budak tu..bole buat semua benda last minit n just petik jari jer..aku sentiasa berpijak pada bumi yang nyata.xyah nak ajar aku tentang erti susah.aku memg hdup susah dri kecil sampai ke la ni..tp xder pun nak simpati dengan saper2...aku tanggung semua sendiri...takat keja kena berjemur apa semua tu aku da biasa..kalo takat kena maki, kena halau n kena kacau dr segi seksual n apa semua tu pun aku da pena rasa...tp rilek jer n keep as our experince suda..xyah nak kecoh ok..

so, think twicela kalo nak sound pun..aku bukan apa. selama ni aku rilek jer, n xkecoh pun. tapi kalo hal aku sibuk sangat nak pertikaikan..aku xbole blah...member2 juga tapi...hati sakit ohh..hilang respect aku ngan makhluk mcm tu..sori 2 sayla saper2 yang terasa k...tq blog, sebab tempat aku luah perasaan...aku malas nak pendam2 ni.saper terasa2 la...xterasa pun xper..bukan niat nak memburukkan atau memalukan aper ke jadah semuala...tapi, aku xreti nak sound direct n pastu buat mcm xdr aper2 berlaku..it's not me...biar saper2 yang terasa tu fikir sendiri apa dia da buat..aku tau niat dia bek nak tegur...tapi dalam keadaan mcm ni, dengan design aku yang hampir2 lemas ni..aku xleh terima..nak kata aku kuat sentap, cepat terasa ker aper..cakapla...ada aku kisah(trademark kak farah)..n pada mereka2 yang terbca blog org xpuas ht ni sori kalo agak hot n terasa akan pedas ayat2 di sini...nama pun penulis blog ni manusia..ada hati n perasaan..so..mood dia sentiasa bertukar2...he3...so..so..la...da xder idea da nak tulis..k salam..

Tuesday, May 5, 2009

part time...

salam...huhuhhu..hari ni xtido lagi...ada keja kena bt...buat apa ek...hehehhe..buat kopi, buat kira2, buat2 senyum n friendly..hahahha..buat apa sebenarnya ni yinto...hari ni menjaga kiosk xsite...dekat xsite tu ader nasi lemak, laksa, minuman kopi yang sedap...best ohhh sambil menikmati pemandangan yang redup di sekitar kawasannya...hem3...design da siap ker yin????...huhuhu...dala design xsiap lagi..ada hati lagi membuat part time....ada hati nak extendka...huhuhhuu...xnak...nak kawin cepat...kawin ker?..(trademark kak aida)..hehehhe...

di sini ku letakkan bukti2 aku berada d xsite n gambar show aku...hahahaha....xder keja...dia xbusy sangat kalo berdua...Berdua???sapa sorang??..

iman yang poyola sapa lagi dengan trademark (iirashaii masen..mksdnya..welcome)

tgk view dier kat belakang...bestkan..view kat depan pun bestkan?..xsite ni terletak kat pusanika...hehehehe

aku n payung xdapat dipisahkan...ceh bajet coffee beankan

sebnarnya nak ambil gambar banyak lagi....nak ambil gambar nasi lemak, laksa, kopi klasik, kiosk yang canggih ni...tapi xde kamera...rajin pula nak angkat laptop ni keliling kioskan semata2 nak ambik gambar...

aper2la..so kepada mereka yang berminat silala datang ke kiosk xsite yang terletak di pusanika aras emmm...sama level ngan kiosk nelson tu..ala yang jual jagung2 tu...hehehhe...best gak stay sini..bole cuci mata..selalu duduk buat keja tgk dinding jer..so alia,dayah n pada sapa2 yang single tu..welcome to d club...hahahaha...

Monday, May 4, 2009

merdeka exam

wah mcm xcaya jer da habis exam untuk ijazah part 1 ni...tinggal desgn ngan topikal studi jer lagi....mgkin pada member len xbanyak lagi rintgn..tapi aku kena tunggu sampai bulan 6 ni baru bole tarik nafas..ada u2 lagi belum setel...hemm..xpa2 sabar...

nak buat apa pas habis belajar ni...mcm xknfiden jer nak fikir pasal keja...huhuhuhu..nak kawin xleh lg...nak buat bisnes?mcm bestkan...lagi all out...hem..aka d fikir2kan..

Saturday, May 2, 2009

sembang2

salam n selamat pg..hehehhe..hr ni wal pg da membuat entry..pas sembayang subuh tu..punyala semangat aku ni...hakkk...aku ada benda nak cita..walaupun xderla best sgt citer ni..

Masa aku kat matrix dulu, adala satu ceramah ni..panel dia merupakan seorg doktor juga sebagai pencermah bebas...dipendekkan citer...ada 2 benda aku ingat story dia

1. paderi
2. susu ibu..

paderi...

ada 1 x tu dr ni telah pergi outstation d luar negara..sedang dia dalam perjalanan pulang dengan menaiki tren..dia d sapa oleh seorg paderi yang kebetulannya duduk di sebelahnya...mereka bersembangkan perkara biasa sekadar mengisi masa di tren..tiba2 paderi tersebut mengeluarkan bekalannya..yang berlaukkan daging khinzir..lalu paderi tersebut pun mempelawa dr tersebut untuk menjamah bersama...dengan sopannya dr tu menolak dan memberikan kenyataan bahawa org islam haram memakan daging tersebut. maka terkejutla paderi tersebut hatta mendengar penyataan dr tersebut..lalu menggeleng kepala tanda kesal...sambil berkata...

"alangkah ruginya org islam tidak dapat menikmati daging yang paling enak n sedap di dunia"...

mendgr kata2 paderi tersebut..dr itu hanya terdiam sambil cuba memikrkan bagaimana hendak mengenakan kembali paderi tersebut....sampainya mereka di station yang ditujui..lalu merka pun saling bersalaman n mengucapkan selamat tinggal..sebelum berpisah dr menyampaikan satu pesanan kepada paderi tersebut..

dr : sampaikan salam saya kepada isteri tuan ya..

paderi: oh maafkan saya tuan, paderi tidak beristeri mahupun berkahwin

alangkah terkejutnya dr tersebut..lalu berkata..

dr :oh maafkan saya..(sambil menggeleng kepala tanda kesal), alangkah ruginya menjadi paderi..kerana tidak dapat menikmati daging yang paling enak n sedap didunia( sambil tersenyum kerana dapat mengenakan paderi tersebut)

dengan muka menahan marah, paderi tersebut beredar tanpa memandg muka dr tersebut...

hehehe...lihatlah betapa besarnya nikmat yang Allah bg kepd umat islam..

Susu ibu..

sebagai seorg doktor juga seorg yang sentisa memikirkan kejadian alam..dr ni memikirkan tentang kejadian akal yang dikurniakan kepada manusia..bagaimana dengan seorg bayi yang baru lahir n belum mempelajari apa2 pun tentg kehidupan..adakah bayi suda pandai menggunakan akalnya?..lalu c dr tersebut membuat xperimen..tika mana isterinya yang sarat mahu bersalin, dia mula memirkan sesuatu untuk dikaji...sebagai doktor sakit puan, ketika isterinya hendak bersalin, dr tersebut telah meminta semua pembantunya keluar meninggalkan drnya dengan isterinya d wad bersalin.

sebaik sahaja keluar bayi tersebut, beliau terus mengazankannya..selepas mengzankan bayi tersebut, dr tersebut pun menyuakan bayi yang kelaparan itu pada puting susunya yang berbulu tersebut...bayi yang mc kecil n xtau apa2 itupun menghisap puting dr tersbut..dgn muka berkerut, bayi itu menrk mulutnya dr suapan susu bapanya sambil membuat lagak kelat...n x selesa...alangkah geli hatinya dr tersbt melihatkan kejadian tersebut...sambil berkata dalam ht..(pandai memilih juga anak ku ni ya..)

melihatkan anakya yang kelaparan, dr terbut pun meletakkan bayinya d cc isterinya juga ibu kpda bayi tersebut..sebaik sahaja d suakan susu ibu kepada bayi tersebut, dgn pantas n rakusnya bayi tersbt menghisap susu ibunya...melihatkan kejadian itu...dr tersbt menjdi sgt kagum melihat kejadian tersbt..sekecil mana pun bayi tersebut..dgn akal, dia mampu berfikir untuk menyusu....

sebaik sahaja mendengar cerita n pengalamn dr tersbt...sedikit sebanyak membuka minda aku untuk berfikir sejenak tentang kejadian alam...sebelum dr terbt menghabiskan ceramahnya, beliau berpesan tentg 3 perkara yang perlu d jaga oleh org islam. dengan menjaga 3 perkara terbut, insyaallah kita tidak akan tersesat d dunia ini, tidak kira samada lelaki mahupun perempuan...iaitu :

1. solat
2.aurat
3.alquran

amalkan menjga 3 perkara ini..mudah2an kita tergolong d klgn org2 yg beriman..amin..

mendengar lagu...

aku suka mendengar lagu yang sama sampai 100 x...muahhahaahaa...pelikla pulakan...ker perkara besa...aku suka bt keja sambil mendengar lagu yg sama n dimainkan sampai dia da xlarat da nak nyanyi..kadang2 aku suka bt mcm tu supaya mood aku maintain ja .btapa boringnya menjadi aku...lalalaala...xda idea nak bt entry..ant lagu2 yg aku layan bt masa ni....simple je lagu ni..aku suka jalan citer dia...

video

Thinking of you...

Comparisons are easily done
Once you've had a taste of perfection
Like an apple hanging from a tree
I picked the ripest one
I still got the seed

You said move on
Where do I go
I guess second best
Is all I will know

Cause when I'm with him
I am thinking of you
Thinking of you
What you would do if
You were the one
Who was spending the night
Oh I wish that I
Was looking into your eyes

You're like an Indian summer
In the middle of winter
Like a hard candy
With a surprise center
How do I get better
Once I've had the best
You said there's
Tons of fish in the water
So the waters I will test

He kissed my lips
I taste your mouth
He pulled me in
I was disgusted with myself

Cause when I'm with him
I am thinking of you
Thinking of you
What you would do if
You were the one
Who was spending the night
Oh I wish that I
Was looking into...

You're the best
And yes I do regret
How I could let myself
Let you go
Now the lesson's learned
I touched it I was burned
Oh I think you should know

Cause when I'm with him
I am thinking of you
Thinking of you
What you would do if
You were the one
Who was spending the night
Oh I wish that I
Was looking into your eyes
Looking into your eyes
Looking into your eyes
Oh won't you walk through
And bust in the door
And take me away
Oh no more mistakes
Cause in your eyes I'd like to stay...

Friday, May 1, 2009

bersahur olok-olok..

walaupun agak lewat..tp aku nak gak story..entry lewat update sebab xde idea nak update..hehehe
hr ni nak citer bebrapa perkara..ye ker..beberapa..aku rasa satu jer kot..tgkla kalo ada ideakan..td baru habis makan..heehe3..bila tgh malam ni..mesti laparkan kalo bt keja?bt keja? padahal dr td buka u-tube...lalalalala....aku lapar..so bercadangnya hendak membuat kopi n memakan biskut bercecahkan kopi..tapi tb2 kak aida mempelawa makan..*wink* mata aku bersinar2...rezeki jgn ditolak..ala sorila xder gambar..xsempat nak catch da habis semua masuk perut...makan xingat dunia...hakk...berlaukkan rendang ayam, mushroom soup,ikan bilis goreng n nasi putih..fuh aku cakap ko..masyuk beb..bila makan ramai2..(padahal 3 org jer..aku,kak aida, n kak farah..hehehhe..aku suka melibatkan org len dalam entry aku..barulah rasa dunia ni aku xkeseorgn..wahh..hahahha..)ok sambung...bila makan ramai2 ni best oh..mcm bersahurla pula makan d subuh hari..beralaskan surat khabar n makan dalam tupperware...sambil duduk bersila..menikmati makanan free...aku suka benda2 free ni..tu yang penambah perisa yg menjadikan makanan tu sedap...Tau x makanan apa yg paling xsedap?..hehehe..makanan yg ko tau ko kena belanja org len makan..huhuhuhuhu..jahatnya aku...padahal xbetul pun statement tu..tp kalo makanan paling sdap adalah makan free aku sokong sangat2 statement tu...hehehe..

len cerita pula...bila makan mcm ni kan...aku mula fikir pasal architecture ni..life dia beza sangat ngan org len...terutama time belajar ni..contohnya..
1. org len tidur atas katil, ko tidur atas lantai..tp sikit pun xrasa kasihan..janji dapat tidur...pastu tidur xingat dunia pula tu..hahahaha..
2. org len stat kelas kul 8, habis kul 5 petang..tp kalo ko, stat kelas kul 8, sampai esok pagi belum tentu habis kelas ko...mana xnya balik kelas, bt design, rehat jap bt design lagi, pas solat bt desgn lagi(even xbuat pun, tp still kena fikir desgn..makan design, tidur design,mandi desgn..semuala design..last2 diri ko xterdesign..dengan tudung selebeh, mata hitam xcukup tidur, muka sembap ngan taris2 kat muka kesan tidur atas tikar..hahahaha....
3. apa ja ko buat walaupun ko da rasa best, mesti ada jer org dengki n xpuas hati ngan ko...sebabnya...hehhee..sebab selalu kena krit...bayangkan ko sentiasa hidup dalam kritikan org..wlpn ko xkaco org tu..tp dia still kaco ko..aku mana pena kaco tidur en ismar atau calar keta puan..tapi depa still nak kritik aku..tension tull....nak juga menyibuk dalam hidup aku...hehehe..(kalo xkrit macmana nak develop idea..sengal..)
4. hari2 hidup ko akan menghadap lukisn...menghadap komputer, menghadap meja draughting, meghadap butter paper..smuala benda yg kaku..smpai bila jumpa lelaki hensem depan ko pun ko jadi kaku n tidak berperasaan...hahahah...ko pena x alami perasaan sedemikian..huhuhuhu..cuba ko bygkan life aku n mereka yg senasib ngan aku..
5. student architecturela paling miskin n papa kedana..kenapa pula?.mana xnya satu kali bt projek kuar duit paling kurang projek 50..paling tinggi pena aku kuar bt keja projek berkumpulan 200 lebih kot..kalo dalam 1 sem tu ada 4, 5 projek..cuba ko bygkan..len lagi kerja research n pertukangan, mana board nak print lagi, 1 A1 plg murah RM10..kalo ada 6? da RM 60..kalo ada 4 projek.....huhuhuu...last2 makan biskut kering 2 minggu...banyak lagila life dia kalo ko nak tau..tapi aku banyak keja nak buat..so, tu ja entry hr ni..da...nanti kalo aku ada masa kau citer lagi ye..ngeh2..mna bole citer semua...besok,lusa, tulat nak citer apa kalo hr ni semua benda nak citer...hak...

Thursday, April 30, 2009

emm..

aku nak makan apa..emmm..aku rasa laptop ni ada bau makananla...emmm...sedapnya..emmm...first thing..aku mau makan tomyam..sebab malam ni sejuk..

pas makan tomyam..aku mesti mau minumkan?...

jus avocado...arr..freshnya..

indulgence secret recipe...sebagai pencuci mulut..selalunya makan berdua..so sweet..kdg2 bertiga, berempat n satu studio..hahaha...sibuk ja org tu...

pas makan benda yg berlemak2 ni..aku suka makan benda yang freshh...bole menaikkan mood balik bg menghilangkan rasa muak n kenyang yg amat...perghh..layan..

walaupun da kenyang makankan..tp da habit time jalan mesti nak kunyah..aku suka roti ni..bau haruman dia satu klcc bole wangi dek haruman dia..xcaya cuba try..

kalo jalan xmen boling xsah..sementara menunggu giliran balingan bola...layan ni best gak...nyum2...so, mari berpicnic di boling...

arghh..haus..kering tekak makan tart...semestinya coca cola..yeah...


nak balik da...nek ktmka, tunggu bus ker mesti boringkan menunggu..apakata sambil menunggu sambil menjilat..lalalalalala..slurppp2...ups..mulut bocor...

ko agak2 lakan kalo pekena benda ni dalam ktm kena halau x?siap duduk bersimpuh tu d lantai..

n akhir sekali..da lama xmakan benda nih...apesal kt sini.. aku jarang jumpa yg campur jagung ekk?..kemut arr...bila ada jagung lg best tau..

aku da mencukupkan requirement ke...aku xtau nak letak makanan camner...ni arr yang murah n selalu aku layan...nyum3..

belajar memandu keta...

salam..n selamat petang semua...yo2..yo2..apa kabar...tarik nafas kejap...hemm..tau x arini aku buat apa?...dengan tgn mc menggeletar membuat entry...aku fobia ngan pemanduan aku sendiri...aku rasa sapa yang boleh nek ngan aku,iman jer..aku kalo bole,time aku drive,aku xnak berada dalam keta tu bole x..biarla semangat aku jer kat sana..badan aku xder...ishh..mcm lenla pula...takut..serius takut tgk cara aku memandu...sampaikan org yg berjoging, nak merentas jalan pun xberani nak gerak tgk ada pemandu mabuk sedang lalu(akula tu)..mana xnya..nak masuk gear 3, tp masuk gear 1, mana x mengaum enjin tu..pastu bila nak corner..da lepas tapi makan jalan...time nek bukit patut slow..tapi aku pecut..pastu asal nak turun bukit yang bersimpang siur tu patut cover break..tapi aku pecut gak..arggghhhh...iman yg jd cikgu aku tu aku rasa da kecut perut n balik2 mengucap tgk aku memandu...pas jer parking n keluar dr keta..aku tarik nafas...nak muntah pun ada..berkunag2 mata aku memandu keta...arghhh..mcm ni bila nak dapat lesen ni..tension...sendri drive pun fobia...huhuhu...

citer pasal driving ni..aku sebenarnya da lama da ambik lesen..tp xlepas..aku blajar kat hentian kajang..then bila xlepas tu..ingat nak further kat sabah..tp problem pula...jpj tu kata banyak dokumen aku xlengkap dan dia meragui akan lesen L yg aku ada samada aku belajar di tempat yg diiktiraf ker atau mendapat lesen terbang..tension ohh..aku habis seribu lebih tu(guna duit PT)..tp result hampeh gak..bengapnya aku...then bila da ada prob mcm tu aku malas nak fikir pasal driving2 ni...ishh..tension..tapi bila fikir nanti keja mcm mana...kena juga paksa diri belajar memandu..so,intention aku..b4 aku sambg belajar memandu di tempat2 yg diiktiraf..aku nak belajar dengan lancarnya dahulu dgn iman...(iman memberku yang sangat pakar mendrift)..so..xyahla nak belajar sampai berjam2 dgn pelatih akademi tu..pastu harap makan duit jer...geram aku..tp service cam haram..(nak salahkan orgla pula)..lalalalala..

td ambik exam keusahawanan..then pas exam tu ada brief ngan my lecturer pasal keja part time ni..menarik gak ar konsep mereka ni..ada 2. Iaitu keja part time sekadar makan gaji atau long term kerja...menariknya pasal long term part time ni..kita bole involve banyak bidang..bukan sahaja pada kerja kat kiosk tersebut,tetapi juga terlibat dalam art,publishing,n banyak lagila..banyak menginvolvekan dr dalam mengasah bakat terpendam disamping mengkomersilkan bakat tersebut..samada dalam bidang perniagaan atau sebagainya...best tu...kalo bergantung pada bidang yang dipengajian semata2 tanpa mengapplykan dalam bidang len rugila...abg saya pernah berkata..kita masuk u n belajar tinggi bukan semata2 nak dapat keja bagus,gaji tinggi atau nak show off kita pandai...tapi sebnrnya adalah untuk melihat sesuatu perkara dari bird eye view, perspektif yang berbeza..dan cuba mengapplykan teknik n kemahiran pembelajaran tu pada sesuatu bidang yang lain..(korang mesti peningkan)..ok bg contohla..mcm abg kawan saya c finas ni...dlu, abang dia belajar perancangan bandar n wilayah..tetapi kini abgnya telah berjaya menjadi usahawan dalam perniagaan minuman...ada kilang sendiri,pekerja n banyak exhibition..umur baru 25 tahun..x ker kagum tu..c c...xsemestinya kita belajar tu,kita hanya akan berjaya pada 1 bidang ja..kena berani n pandai rebut peluang..yeahhh...aku rasa aku memang ada darah usahawanla..wahhh sangat poyo(aku semangat ni sebab bru hbs exam keusahawanan)...hehehehe..tp pcayla..belajar tinggi menjadikan ko lebih berfikiran terbuka n bijak dalam megatur strategi...jadi pada adik2 d luar sana..jgn sempitkan fikiran dengan habis spm kawin..pastu duk umah jer...then bila kena cerai baru ternganga nak survive..ini realiti...ok...

pas dengar brief lecturer td..kepala tb2 banyak benda nak buat..nak belajar tu..nak belajar ni..so bila ada kemahiran kita ada potensi nak komersilkannya..hohoho..bestkan..umur mc muda ni,otak mc cerdas n cergas nila kita kena manfaatkannya dengan sebaiknya..try 2 get more experience..jatuh bangun, susah senang..semua tula mencorakkan life n pemikiran kita..kena berani mencuba.xrugi apa pun kalo kita mencuba ni..tapi jgnla semua benda nak cuba..yang dilarang pun nak mencuba..aku sepak kang ar...

aku tanya abg aku yg berada d sabah..tanya pendapat dia..apa bidang n potensi pasaran yg boleh dibuat d sabah..then abg aku bg tau ada 3 benda..

1. pengangkutan kurang(xmacam kl,ada ktm,lrt,rapid n sebagainya..gla ko..nak g bandar jer(kk) pulang balik nek bus RM5..ceh..padahal duk kl lg tinggi..tp kalo nek rapid..jimat apa)
2.logistik
3.jalan raya yang problem(perhubunganla tu)

aku rasa kalo 3 benda ni diterokai..n menjadi pesaing kepada mereka yg ada..mesti hasilnya akan datang lebih berkesankan...so..sapa berminat angkat kaki!!!!!!!!!!!hahahaha...so, fikir2kanlah...kalo aku, mcm lebih berminat pada pengangkutan...best tu...ok lupakan...sementara..akan difikir2kan..(entry bersifat keusahawanan..lalalala)

okla..cukup pada har ini..entry ni boring..tapi kalo bijak mengambil isu yang ada n rajin menerokai pasaran...bole bt duit tu..smpai bila nak keja bawah orgkan..ikut style chinese...bg mereka, org yang bekerja dibawah majikan adalah loser..mesti bekerja sendiri n menjadi bss..barula mencabarkan...lagi 1, kalo semua nak jd kuli..sapa nak jadi bos?..tula pasal bos selalu kaya..sebab xda pesaing..aiyayayayaii...

pada anuar yang berminat nak ikut g lorong hj teb..mgkin pas design submit ni akan turun lagi membuat kajian tapak..so kalo nak involve silakan..ceh..mcm pemandu pelancongla pulakan..tp apa2 risiko..atas tanggungan sendiri...tp akak dapat firasat..kali ke 3 masuk ni..kena bewarela..takut dorg cam n xsenang dgn kehadiran kita..so..kalo berani..joinla..

Tuesday, April 28, 2009

mari2 lima ringit..lima ringit...

haahhahaa..xbole blah statement atas...sngat lembap otak pd hari ni...selepas mendgr brief en Halim tentg penghantaran tesis...melihat alia bermain dance pad...tp sngt tidak berminat..mgkin sebab mood tidur terganggu...huhuhu....

jumpa dayah..my junior yg sengal..sengal tul budak ni...aku pun xsesengal dia..ke aku yg membuat dia sengal...mana xnya..kelas dorg ada presentation..pas dia present mengelat pula..keluar jalan2 nak ambik angin pd mulanya..aku pula lapar.lalu hendak p k cafe..junior aku ni sengal..tgh2 membe len presnt dia berkeliaran...hehehe..aku pun satu,bukan nak tegah..layan jer..pas makan mood da kembali pulih..lalu memasng stepmania(dance game)..da dapt kebnaran pun menggunakannya ok..hehehehe

menari dgn bersungguh2..tetapi tetap cam haram..apa ingat aku sorg jer?mestila ngan junior aku yg sengal tu..padahal lecturer kt sebelah je..tp excited bermain dancing mengatasi segala2nya...lalalalalaa...bergelak sakan sampai berpeluh2..hehehee...pastu izuan,min n alia datang..dorg join sekali..tp xseronok men...sebab..single..mayb kalo ada 2 lg best...bole lawan gaya sapa plg bestkan...

pas men game, borg..lalu balik studio 5th year tidur..wahahhaha...bestnya hidup..bangun2 jer..rasa nak berjalan2..lalu p ke pasar malam..wah sampai sana memg sgt happening..dgn mcm2 pemandgn..makanan,kain,aksesori,kasut..ala itupun nak gtau ker..mcm xpena g pasar malam je korg...hehehehe..sampai 1 part tu..budak2 ni gila meroyan baju2 n kain harga RM5..mula planning memg nak join sekali..tp bila xder yg berkenan di hati..mula parking ke tepi sambil melihat dorg menyelongkar kain2 tersebut...xlama pastu..rasa cam boringkan..aku pun jerit..l"ima ringit..lima ringit..lima ringgit..mari2..murah2"...time tu finas n kak farah da tunduk malu da tgk gaya aku...pastu gelak secara beramai2...abg punya kedai siap tanya.."adik nak keja sini ker?..abg byr"..ha3..aku gelak je..aku kata saja nak men..kak farah da bg signal..."apa lg yin" da alang2...hehehe...xder mknanya aku nk bt betul2...

pas da dapat apa yg dikehendaki kitaorg move mencari lg..aku kalo jalan aku ada satu habit xbole buang..kalo jalan,mesti nak mengunyah makanan...sepanjg aku jalan kt pasar malam tu aku mengunyah jer..huhuhu...mula2 makan kuih tokyo,pastu makan cucur udg..sedp ohh...nyum2...pastu beli lg kueh teow..nafsu jerkan..bila sampai studio,aku makan 3 suap je kot..yg len dorg habiskan..da kenyang makan time jalan td..hehhehe...tu kalo pasar malam..kalo aku g klcc atau alamanda..aku suka makan roti boy..kalo p bukit bintang..aku suka makan anty anne nyer kuih muih..hehehe...kalo kat sabah..aku suka makan tat telur n yoyo...aiyoo.aku memg kalo jalan xmakan xsahla...hehehe..saper yg dapat aku jd gf dia famla..betapa kuat makannya aku..aku xgila baju,kasut,atau benda2 yg selalu gf bodek ngan bf dia..tp aku gla makan..hehehe...n aktviti yg aku suka men kalo kuar g shopping complex ialah bermain boling..aik..apesal enytry ni bertkar topik?..emm..lallaallaa..sukati akulakan..entry aku..hahahaha....panjgla pula entry ni..okla..sambg bt design..design?ke topikal study?.ke study exam keusahawanan..arghhh bnyaknya nak buat....

Monday, April 27, 2009

sambungan lorong haji teb..

..emm..pecaya x atau tidak..

sepanjang perjalanan dalam hj teb tu..mcm2 ragam org dapat dilihat...org berniaga,lepak n menjual ubat seks..tp xberanila pula nak tanya..depan n belakng jalan haji teb sama je..kadang2 aku confuse..ni depan ke belakang..sebabnya yg buka just 2 kedai je dalam 1 barisan kedai tu..then lampu depan n belakang dia sama ja..lampu neon warna kung..memg agak kelamla jalan tu..ada satu part tu..time aku g bt survey..ada pacik tu tanya mcm2 ar kat aku..

pacik: dr mana
yinto: bangi
pacik: bertiga jer ke korg?nek apa g sini?
yinto: nek keta
pacik:parking mana?
yinto(aku time tu da rasa len da)parking kt luar, jauh gak ar jalan kaki..

bnyk lgla pacikk tu tanya.ada gak dia pesan..kalo xbesa masuk sini..hati2la..kalo jalan tu jgn pecah2..sini banyak bapuk..bapuk sini 2 benda je dia nak.
1.nafsu
2.duit

kalo tgk laki dia nak yg 1st tu,kalo pompuan dia nak yg 2nd tu..so hati2..kdg2 dorg ni men tarik jekalo tgk kita jalan sorg2..nampak dorg sorg..tp dalam bilik dia tarik kita tu adala member2 dia yg len..time tua r dorg cek dompet n rampas apa je yg ko ader..jgn sekali2 tunjuk ko ada bnayk duit..pastu pacik tanya..dorg memg minat tgk lelaki ni(pacik tu tunjuk izuan..) korg jaga dia ni..dia ni berharga...aik aku da pelik da..slalu bukan pompuan ke lg berharga..hehehehe..pastu adala abg ni tanya kitaorg buat apa..jawabla tgh bt survey..pastu bg ar kat dia kertas survey tu..pastu dia terus blah..xnak jawab then masuk bilik cam cc(cyber cafe)..aku ingat cc..pastu aku tanya pacik tu..dalam tu cc ker?pacik tu sengih jer

kalo nak cr cc,kat sini susah nak cr..kt hujung sana tu pun ada gak 1 mcm ni(pacik tu tunjuk bilik td..mulanya aku xfam..)kt luar sana jer ada cc tapi memg payahla nak cr cc..aku pelik..habis yg bilik ni bukan cc...xlama tu aku diam...ok.aku fam mksd dia apa..tula bilik mesin perjudian simulasi9xtau betul ke x..alia yg bg nama tu) atau kata lain..jackpot..

tau x dalam bab kecil tesis aku ada bab perjudian..selama ni aku ingat perjudia kt lorong belakang..org men daun tu..pastu pasang duit..rupa2nya men jackpot..aku ingat kt gentg je bole jumpa bnda tu..patut pun aku google brta pasal perjudian ni xder...so..aku fam..(dlm ht aku da mula cuak da bila pacik tu dapat bc muka aku yg da fam apa dalam bilik tu)..pastu aku pun xnak panjg citer,then aku blah..

pastu kitaorg move tu org jual buah2an...alia pingin sgt nak makan..izuan pun beli..aku ambk kesempatan tu bg kertas survey kt abg tu..mula abg tu kberatn nk jawab..kitaorg ayat punya ayat..br dia jaab..time dia jawb,adala 2,3 org lelaki kt situ sibuk nak tau apa abg tu jwb..tp bila aku bg form suh isi xnak pula..alasan da..dia bukan org situ n xbole nak bg komen lbh2 sebab bukan kawasan dia..kalo nak suh dia tanya pasal kontrak bole..time tu alia bengang kt dia.."oh pasal kontrak, bole jer kitaorg nak tanya pacik..kitaorg pun tau gak pasal kontrak ni.."pacik tu memg poyola..rasa cam nak tendg jer..mengelat sungguh..tp sibuk nak tau soalan survey tu..pastu ada satu mamat ni tgk gak abg td tu jwb soalan..aku perhati jer abg tu..napa mcm len ekk.mcm...haaaa..aku tau apa..."abg ni dgn abg yg jwb soalan ni adik beradik ek?...mulanya abg tu xnak ngaku..tp bila aku cakap mta dorg sama..dia terus tersengih..hensem kot abg tu..rupa2nya dorg org acheh..komen dorg tempat tu..pasal pelacuran...dorg bengang sebenarnya ngan pelacuran kt situ..merosakkan pemandgn..org luar nak masuk pun xberani..lg satu, kira mcm tempat tu ternodala dgn kemaksiatan,then dorg pun terkena tempiasnya...betul gak ar pendpt abg tu...pastu kita org xciter panjg,then terus blah..

ada satu part ni..aku rasa memg kemuncak gak ar..xtau lorong ke berapa..jalan2..nampak sekumpulan bapuk..dr jauh kitaorg da cuak gak sebenarnya...izuan da tanya..

izuan: ko biar betul yin nak lalu sini?
yinto:yela..da alang2..napa ko takut?
izuan:aagakla..kang dia tarik kita..
yinto:ko bt muka slumber jer..lek ar..

pastu kitaorg pun move je...memg berdebar gak ar jntg..mana xnyer,kalola nyah2 tu tarik kitaorg n pow ker...x ker naya..aku jalan plg depan..alia n izuan lambt tul jalan..dalam jarak xsampai 2 meter..kitaorg lalu depan nyah tu..pergghhh..aku cakap ko...aku agak2 dalam 5 org kot dorg..dengan tinggi lampai,mekap memg kalah mekap artis..seksi jgn cakapla...aku xder gambar dorg..tpa ku bg contoh gambar jer mcmna dress nyah tu..

lebih kurang mcm ni la..(girlandflower.blogspot.com)

n mcm ni(serius..ada s*s*)tp lelaki..ko dapat bygkan x
(iktorviktoriashop.wordpress.com)

pas lalu depan nyah tu..agak2 dalam 3meter jauh..br aku berani pusing belakang tgk alia n izuan..hehehe..aku da agak da..bla tgk izuan..aku da gelak da..tau napa?..dengan muka pucat,mata bulat ntahan nafas...izuan memg culture shock ar kt situ...selepas melihat nyah yg bergambar seperti gambar 1 n 2 di atas...hahahhaa..aku ngan alia gelak..tp alia xperasan nyah tu dia pandg tempat len kot...pastu bg nak mengcoolkan diri..aku order burger kt situ..sajer jer..supya kitaorg ada point nak stay lama kt situ...abg yg jual berger tu pun kena soal ngn aku..

Yinto: da lama ke bisnes sini bg?
abg beger: xla bru stat semalam..
yinto: abg bisnes kt sini dorg xkacau ker..yela..abgkan lelaki..dorg tu pntg...(aku sajer xhabis ckp..abg tu fam2 sndrla..)
abg beger:xderla biasa jer..kita xkacau org,bt aper dorg nak kaco hal kitakan..
yinto:xdrla mana tau..lgpun abg baru lg kt sini..dorg xtunjuk laagi tu..(berani tul aku cuakkan abg tu..tp abg tu steady jer..)

xlama pastu ada saudara dia datang..3 org pompuan)kakak ipar dia kot aku rasa,ngan ank buah n adik dia)..pastu aku apa lgmana nak lepas peluang..bgla form survey kt dorg..hehehehe..pas akak tu jawab..kitaorg blah..masuk lorong belakang..time tu..aku da xtahan da..memg kt gla bau yg memualkan..mana bau sampah,bau arak..aku da peng..kt lorong belakang tu nampak ada satu laki ni tgh sibuk cek2 sampah..ntah apa dia cr..aku nampak dia kuarkan baju,peti keselmtan kt situ..then kuis2 lg smpah tu..yee..aku da blah cepat2..xlama tu nampak 1 girl ni tergedik2 kt tepi jalan..bila ada lelaki dekat dia nak pegang dia,dia bg signal tunjuk jari telunjuk..no..no..no(ko dpt bygkan x cara dia..dressing dia camni..

ni dress ada satu girl tu aku jumpa betul2 kt lorong belakang..ntah tgh tunggu apa..memg gedik gla..(www.theinsider.com)

aiyoo..kepala aku da pening da tgk dressg dia..(wlpn gambar ni bukan gambr sebenar..tp sdikit sebanyak membantu imaginasi korgla kot...jgn pula pasni bt wallpaper kt destop)...xlama pastu kitaorg kuar..da xlarat da nak jalan..aku kena hirup udara segar..time tu memg pening n nak muntah...pas kuar..aku terus terduduk kt bench kat luar jalan hj teb tu...aku xlarat da nak masuk..alia n izuan ckp..lek ar yin awal lg..aku da xlarat doh..bau dia..iye...pas ambik nafas kitaorg gerak tempat len..nanti aku citer apa jd tempat len..tp pas kul 1 tu..kitaorg round balik masuk lorg hj teb by car..tapi tau x apa jd?

sorg bapuk n girl yg gedik pun xder..serius memg xder langsung..kitaorg round habis jalan tu memg xder..yg ader time tu,org jual ubat kuat jer..time tu memg ramai gla org jual ubat..tp kitaorg pelik sgt2..sebab last time aku g sana dalam kul 2 pg memg ramai gla nyah2 ni bersantai kt tepi2 jalan tu...sampaila kitaorg membuat 2 teori;

teori 1(by alia):aku rasa dorng keja awal kot,sebabnya malam nak tidur awal,besok pagi keja part time len lagi..siang jual ken,malam xcukup ken)..

teori 2(by yinto):aku rasakan malam ni full bookingla ..satu pun xtinggal...

pastu kitaorg pun blah dengan dukacitanya..paling sedih antara kitaorg..izuanla..sebab masa kt pavilion,dia bergambar kt lampu smpai silau mata..pastu alia bg cdgn..xper wan,pasni kita cuci mata ko balik kt lorng hj teb..apalagi semgt terus izuan..tp last2..hampeh juga...tu ar citer pd malam tersbut..rajin tul aku story detailkan...

lorong haji taib

semalam napa aku xupload entry...sebab ade misi..bermula dari kul 5petang sampai jam 3 pagi.

ke mana???

lorong haji teb....semalam kira agak berani masuk lorong haji teb dengan berjalan kaki, setelah memarkirkan keta 200 meter dr jln haji teb...berjalan secara bertiga..aku,izuan n alia...memasuki jalan tersebut melalui pasar malam yang dibuka pada kul 6 sampai jam 12 malam..mulanya agak cuak juga..tapi cuba mengcoolkan jalan sendri...setelah melalui pasar malam yang terdiri daripada jualan bundle n aksesori seperti tali pinggang n sebagainya..kami mula melencong keluar dr barisan pasar malam...kemudia berjalan di sekitar kawasan kedai jalan haji teb..banyaknya kawasan situ adalah kedai makan cina..tetapi suasana pd malam tersebut agak sunyi n kurg meriah dengan aktiviti seperti sediakala...kurg par2 nyah berkeliaran,kurg org membuat urutan tepi jalan...n keadaan agak lengang..mungkinkah mac terlalu awal..pada masa itu..jam menunjukkan 9 malam..

tujuan masuk ke kwasan tersebut sebenarnya adalah untuk membuat kajian kes tesis aku...ini adalah kali kedua aku memasuki jalan tersebut..aku agak, aku suda cam kawasan tersebut..tp melalui pemerhatian aku n hasil temubual dengan beberapa org disana..aku dapati kawasan situ sudah kurg meriah n nama lorong haji taib tidak lagi segah dulu dengan gelaran black areanya..aktiviti pelacuran mc ada tapi sudah kurg pengunjung..menurut mereka ini adalah kesan drpd kemelesetan ekonomi..org mula kurg melanggan dan memasuki kawasan tersebut.

ada yang menyokong kawasan tersebut kekal dengan aktiviti pelacuran, ada juga pihak yang mahu pelacuran disitu dibasmi sehabis2nya..dan ada juga yang mengharapkan lorong haji taib dibangunkan menjadi sebuah kawasan tarikan pelancong seperti mana jalan di tunku abdul rahman n bukit bintang...memng benar jalan haji taib itu dikenali jalan belakang mati..ini disebabkan keadaanyan yang memg popular dgn pelacuran..selain daripada tahap kebersihan yang agak memualkan...dengan sampah berlongggokan di lorong belakang..n lampu neonnya yang agak malap..selain itu,kesesakan juga berlaku di kawasan tersebut keranan banyaknya lori2 memarkir d kawasan tersebut untuk menjalankan perniagaan..tp yang peliknya..kawasan situ tidak putus dengan aktiviti..siang aku belum pena melalui kawasan tersebut..tetapi pd waktu malam ,jalan tersebut akan bz dengan pasar malam.manakala pada pukul 2 hingga 5 pagi pula org akn berjualan buah2ahan...sapakah pembelinya??pelik aku...

tetapi..bagaimana masyarakat disitu bole hidup dalam kawasan tersebut..dipenenihi dengan pelacur yang tidak mengira bangsa, sampah yang bertaburan..bau minuman keras yang memualkan...dengan lampu yang agak malap...