Friday, May 29, 2009

renungan

hari ini..aku ada telah menghadapi satu exam...bagi subjek kepimpinan dan kemahiran interpersonal. selama kelas 3 minggu. baru hari ni aku tau..betapa menariknya subjek ini. Sebab baru hari ni aku mendalami n mentelaah subjek ni sebab nak exam. Tapi belum terlewat untuk mengikutinya sebab akan ada kelas lagi pasni.pastu banyak benda aku belajar hari ni.contohnya

1.as architecture student. in design what is important not become top student, perfect and A student. The most important is you do well ur design based on ur your archieve..(aku tak tau betul ke ayat aku ni...aku lemah sikit english ni)maksud dia bt setakat mana yg termampu. Kalo kemampuan unuk ko bt sesuatu benda adalah 70 percen..make it 70 percen.but full 70 percen, not 60 or 69 percent.xyah nak berangan nak dapat 21 A dalam spm kalo da tau diri tu memang xmampu nak dapat 5A pun...siap tampal taget n what so ever...kat dinding or meja belajar...(ini bukan aku yg kata, ada org berkata...tetapi ia bole diambil sebagai pengajaran)

2.The important thing to tackle final submission n krit internal panel is:
a. make it ur design nice to see(resolve planning, even not at all, at least 70 percent)
b. your board fully complete with drawing, 3d render(even only have 2 perspective),graphic n
well presenting ur design to internal/external panel.coz, internal/external will never hv time 2 c ur 1 sem progress/idea development n sort of. Mana yang pertama dia nampak itula yang akan menarik perhatian mereka untuk memberi markah.(even technical banyak problem)

3. aku da ngantuk nak fikir ayat...nanti sambung bole?..ZZZZzzzzzzzzzzzzzz

Thursday, May 28, 2009

perbedaan..

aku letak gambar jela ye...korang komenla...benda nila aku buat tuk topikal studi aku...entry dia ada da forward kat sebelum2 ni.korang rajin2 bacalah...k

jalan belakang bukit bintang ada apa?

reflexology jalanan

live band

maple n pameran motor saper paling cool

warung di pusat bandar

sumber pencahayaan dari bangunan tinggi n ada iman aik?

jalan Belakang Tunku Abdul rahman ada apa pula?

warung maple yg terbaik punya

jalan yang bebas dari sampah masyarakat

eee..ada tumbuhan berklorofil..

presenting....TAR next top model..

Jalan Belakang Haji Taib pula ada apa...haaa..jeng3...akhirnya berjaya snap gambar

ada pertandingan takraw haji taib

kesan peperangan selepas pasar malam

taman permainan tikus-tikus n kanak-kanak lipas keriangan

banglo af versi lipas n tikus

LHT project runway

mari bermain sorok2...bang..RM5 ringgit bang..murah bang..

ini adalah sculpture terbaru di LHT..

ini lagi...

tempat shooting...n pembikinan filem ini..

barisan krew2 yang terhebat di pasaran...sekian terima kasih

Wednesday, May 27, 2009

aku budak sekolah I: merempit dalam longkang

sambungan citer...serius aku cakap..citer budak sekolah ni akan ada banyak siri dia..nanti kalo da sampai lebih dari episod 5 aku tulis nombor je ek..sebab xreti nak tulis no 5 dalam roman..hehehee..apa da intro entry..menampakkan kelmahan diri..hehehe

berdasarkan tajuk di atas saya, aku mendapat idea membuat entry ni pasal tadi kak farah n finas beriya nak merempit keliling ukm d malam hari menggunakan moto yg baru itu...dengan keadaan finas yang cedera parah pada kakinya dan kak farah yang yang hanya tau membonceng..aku melarang mereka kerana ia mengingatkan aku pada peristiwa rempit dalam longkang tika sekolah dahulu...(terus ada effect imbauan ke masa lalu..)

ada satu hari ni, masa tu aku d asrama...berjalan2 di sekitar sekolah pada waktu petang yang sepoi2 bahasa anginnya bersama sahabat baik ku itu(jamila). Tiba2 kami terserempak classmate kitaorg yg bernama wan juri..(lelaki) sedang memparkirkan motornya..aku yg pada masa itu sangat excited apabila melihat motor(poyo nak tunjuk aku reti bawa motor) lalu meminjam motor beliau.

pada awalnya beliau sangat keberatan hendak meminjamkan motor tersebut, kerana ia kepunyaan syarikat abgnya bekerja.Aku terus menggoda n menggoda..maka beliau pun cair..hahahaha(ko bole bygkan x mcmana aku mengayat beliau)hehehehe..

setelah mendapat lampu hijau, kami pun merempit sekitar kawasan sekolah dengan gembiranya..sehinggalah c jamila ni pula membuat pmintaan untuk untuk memandu motor tersebut..aku yang pada mulanya ragu2 dengan kebolehan beliau memandu motor..berjaya diyakinkan beliau yang beliau mahir menunggang motor.Lalu kami pun bertukar tempat...

agak ok pada mulanya...sehinggala pada jarak kurang dari 1oo meter permulaan beliau membawa motor terdapat selekoh ke kiri yang mana terdapat juga longkang besar..aku mengingatkan beliau akan selekoh tersebut. di fikiranku beliau faham apa yang perlu dibuat..sehinggalah hampir 5 meter dari selekoh tersebut beliau semakin melaju..aku pun menjerit "jam..longkang!!!!"....rupa2nya member xtau nak membelok...dia p press pula minyak tu..aku da tutup mata da time tu..dalam hati Ya Allah matila aku....matila aku...matila aku...sehinggalah kebOooooooooooooooooM!!!!!































buka2 mata....da masuk longkang..aku, dia dan motor...ya Allah aku mcm xcaya aku masuk longkang tersebut..dala motor orang..aku cepat2 bangun dan melihat kawanku yang kakinya tersepit dihempit motor..time tu, member lelaki yang melihat dari jauh kejadian tersebut suda berlari2 mendapatkan kami...teruk gak ar motor dia..no plat pecah..part bahgian depan retak sebelah, body calar balar, cermin sebelah tercabut...

dalam keadaan yang terhuyung hayang aku membangunkan jamila dan motor tersebut n menarik keluar dari longkang tersebut..apa yang membuat aku pecah perut..c jamila ni mc bole nak tunggang motor tu lagi...dengan kakinya cedera parah, mulut penuh pasir, muka penuh rumput..seluar koyak rabak..mc semangat nak main motor lagi...membe punya motor da kebingungan memandangkan itu motor syarikat abgnya...

last2 kami pun membuat keputusan untuk membayar ganti rugi menggunakan duit biasiswa...huhuhuhu...padan muka..xpasal2 terbang rm100 time tu...pas dari hari tu satu asrama kecoh kami merempit sampai masuk longkang. seminggu kot jadi artis dek kejadian tersebut...so d moral of d story..jgnla pcya ngan membe korang yang kaki xsampai nak jejak lantai ada hati nak bawa motor..hahahahahaha...ups pada sapa2 yg terasa..jgn ON SENTAP..K..to be continue...

Monday, May 25, 2009

membuat case study..

aiyoo..penatnya hari ni..so xdapatla nak membuat entry budak sekolah...akan disambung pada hari len k...sangat terkejar2 hari ni...really tadi kelas leadership pun memang xlarat nak buka mata..memang tangkap lentokla dalam kelas..hahh..besok dia nak semua portfolio untuk kerja umah yang da dibuat b4 ni..xleh tidurla mcm ni...

pas kelas tadi terus memfotostat questionare...lalu mengedarkannya d xsite dan library. Memang bernas...xsampai setengah jam.30 questionare berjaya dikumpul.selepas menutup gerai en azimin, balik ke banglo af untuk bersiap untuk bergerak ke kl...membuat servere izuan,aku dan mengambil gambar di lorong belakang.

mcm2 ragam bila hendak membuat servere dengn foreigner..xsemua mereka fam english.last2 ko yg kena buat nonverbal communication ngan dorang(topic tesis izuan)dari ke bb sampai ke pavilion, then kembali lagi ke bb...last2 dapat kumpul 12 jer servere izuan..kalo xsilap.aku dapat 2 jer..tapi tu pun da memadai aku rasa..sebab memang intention hendak mengambil gambar ja..

kemudia bergerak ke jalan TAR..ingat ada pasar malam..rupa2nya hari minggu jer ada..tapi xper..dapat gak tangkap gamabr...pastu masuk ke balai polis masjid india..menemuramah pak polisi pada pukul 12 tgh malam.bole x...pastu suh pacik tu isi servere...sambil menonton citer doremi...hahahha...sengal..izuan, nampak je pak polisi terus blah..fobia tgk polis..sebab kat umah dia hari2 tgk polis.

pastu terus bergerak lagi ke LHT..lorong haji taib..masa ni, da kali ketiga aku masuk jalan ni..dulu mula2 takut. Tapi skang da agak berani da..da xtakut da ambik gambar depan2..tapi puas hati sebab akhirnya aku dapat lihat sendiri aktiviti sosial d belakang lorong tu..dengan pintu masuk perjudian dari belakang, bapuk2 tu berposing di keta n belakang lorong dan sampah sarap yang mak aii..tikus, lipas, anjing memang gila la dia punya sarang...memang penuh ngan penyakit aku agak...

kesimpulannnya aku da dapat agak da apa nak letak dalam tesis bagi ketiga2 kajian tapak aku...
emm..so be hapi 4 me k...laptop rosak...T_________T....xtau nak buat camner....
ok bye..sian kak farah nak buat keja..nak solat dulu...nanti baru sambung bt keja.Salam

Sunday, May 24, 2009

aku budak sekolah I

which one is better..my life as a student or student life...

dulu abang aku pena berkata...pengalaman paling manis time belajar adalah time sekolah...mulai dari saat itu..aku menggap semuanya adalah kenangan manis ketika sekolah...

pengalaman manis aku..semasa aku sekolah

-mendapat keputusan yang menggembirakan n membanggakan aku..(bagi aku..walaupun bukan straight A cam korang2 semua..tapi aku sangat puas hati..)..bagi aku dalam kita mengejar ilmu n sesuatu yang memberi kita pengetahuan n pengalaman biarla kita lakukan atas minat, kerelaan n kepuasan untuk diri sendiri..sebab abg aku pena berkata..segala keputusan ditgn ko..sebab, ko yang jaga diri ko n nyawa ko bukan orang len bukan monyet atau tapir..tetapi diri sendiri..
- disekolah juga aku mengenal erti persahabatan..terlalu ramai kawan kita di dunia ni..tapi pernakah ko bertemu seseorang yang terlalu ikhlas berkawan dengan ko..terpancar cahaya keikhlasan di matanya n tidak pernah jemu berada d cc ko tidak kira apa jua keadaan. Walau ko disingkir n dipulaukan teman2 len..ketawa, menangis, jatuh n bangun bersama...

pernah satu hari, cikgu mengedarkan borang matrix...aku hanya mampu melihat teman2 mengisi borang..sedang aku hanya tertunduk n berdiam diri..kerna pada masa itu..aku tidak mampu membeli borang masa depan yang berharga RM10 itu..melihat teman2 mengisi borang aku hanya tersenyum bahagia melihat ketrujaan mereka..sehinggala shbtku itu bertanya..

jamila : napa ko xbeli borang yin?
dengan selamba n tersenyum aku menjawab..
yin : xda duit..

kemudian kami berdua diam seketika...beberapa ketika kemudian aku terus melupakan kesedihan yang menyelebungi dengan melukis d buku latihan...lalalala~~aku memang suka melukis model...n memenuhkan lukisan entah apa2 d meja belajarku..

sehinggalah pada suatu hari, jamila datang memberi aku borang matrix..aku hairan..bagaimana dia mendapat borang tersebut..tapi aku hanya berdiam..dia hanya mengatakan..cikgu suruh bayar kemudian..aku tanpa berfikir panjang..terus mengisi n menyediakan segala dokumen yang diperlukan..seminggu aku mengambil masa untuk proses tersebut. Selepas selesai menghantar borang tersebut..jamila membuat confession mengatakan bahawa dia yang membelikan borang tersebut untuk aku...dia sengaja tidak mengkhabarkan lebih awal..bimbang aku akan menolaknya..aku hanya tersenyum..dan berkata.."aku tau..makasi jam",..tika itu xda kata dapat digambarkan perasaan terharu aku terhadap seorang sahabat..

dipendekkan cerita..ketika aku berada d PLKN, aku dikhabarkan mendapat tempat di matrix..perasaan tika itu terlalu gembira ang amat sngat..aku sedar result aku tidak berapa baik, tapi aku mc mendapat tempat..tp yang menyedihkan..jamila tercicir..tika itu, aku rasa dunia kosong..x dpt membygkan belajar bersama tanpa jamila..n betapaa terhutang budinya aku dengan jamila..tanpa dia, mungkin aku tidak sampai ke tahap sekang ni..

tapi semuanya terbalas, bila mana jamila mendapat tempat di UITM shah alam untuk ijazah, tetapi niatnya terbantut dek kala tiada wang yang mencukupi untuk membeli tiket kapal terbang..yg ada hanya duit yuran..aku tanpa fikir panjang terus memberikan wang yang diperlukannya tanpa memikrkan hutang aku yang menyebabkan keputusan semester aku di
tahan.aku dimarahi oleh kakak n ibuku..atas tindakan aku..aku lebih bersifat berdiam diri..aku tau apa aku buat..

kini, kami 2,2 menyambung degree..aku puas hati dapat membalas budinya..tauka bagaimana orangnya jamila itu?beliau anak kedua dari 3 orng adik beradik. Membesar tanpa ayah d cc.sampai skang dia xtau ayah dia mc hidupka x. Mempunyai sakit jantung tahap kritikal n bila2 masa ja bole gone..semasa convo diploma, hari sepatutnya dia nek pentas, dia telah terkulai layu d bawah pentas..sehinggalah dia disahkan darahnya dijangkiti kuman..darah putihnya memakan darah merahnya dengan sangat aktif sekali sampai ke jantung..sehingga dia terpaksa membatalkan tiket pulang ke sabah akibat penyakitnya..aku menyangka dia akan berenti belajar. tetapi dia mc gagah menyambung degreenya sampai skang..aku hanya tersenyum melihat kedegilannya..dia memang jamila osman.

mulanya entry ni untuk student life..tetapi memandangkan ianya panjang sangat..so aku akan buat secara bersiri..pasni siri apa pula?cinta monyet? ponteng kelas? tomboy? atau aku budak asrama?..lalalala...nantikan episod seterusnya..walaupun anda pernah mengalami kejadian yang sama..bukanla untuk mengshow off sepenuhnya..tetapi hanya berkongsi cerita n pengalaman...pengalaman mendewasakan kita...aku akui, aku membesar melalui penceritaan pengalaman abangku yang sedikit sebanyak mempengaruhi corak kehidupanku sebagai student di perantauan..hehehe...tidak salah aku kongsikannya bersama kalian..hehehe...

hepi belated bday!!!!!!!!

atas sebab2 n masalah teknikal yang xdapat dielakkan...entry ini telah dijeruk beberapa hari bagi menambahkan lagi rasa n ummhhhnya..so sila bawa bertenang ye dalam membaca benda yang da dijeruk menjadi pekasam ni..walaupun da xheran dengan kejadian tersebut...lalalala~~~

salam semua....hari ni merupakan hari external review..tapi sangat excited nak crta benda len..so...ringkaskan jer k..

8.30 am
-external review...semua orang berusaha menyiapkan portfolio n travelogue bagai..tapi aku memang da xder mood da nak buat semua..tutup mata..tutup telinga...pei ping kata aku malas n apa semua pun aku agak sentap gak tapi...aku xnak gak buat..(kang failed baru tau)...hemmm

11.00am
- mendapat pengumuman bahawa puan nak jumpa kul 1 pm...maka dengan itu, planning yang telah dirancang2 beberapa hari untuk menyambut hari jadi pengetua bermula dengan pantasnya....

langkah2nya:
- membawa semua barang2 n bahan2 masakan yangg telah dibeli n disorokkan di dalam peti ais d studio petunia ke studio juniperus(sebab juniperus adalah jiran duranta(venue sambutan hari jadi)...
-barisan2 dapur adalah kak farah, iman, saya, dayah, alia, n gedik...semuanya dilakukan dengan pantas kerana masa yang ada hanya 2 jam sebelum perjumpaan dengan puan pada pukul 1 pm.
- Hidangan atau menu yang dirancang hanya simple sahaja iaitu...sandwich n steamboat..hehehe...menu tu difikirkan semalaman dengan kak farah...memandangkan keadaan yang limited dalam menyediakan makanan yang bertumis bagai..so semua kena simple jer..hehehehe..
- setelah seting semua makanan dan setting tempat...semuanya dapat diselesaikan dalam masa 2 jam.



1.15pm
-balik ke studio petunia untuk mendengar perbincangan dari puan...agak mengantuk kerana tak cukup tidur...perbincangan berenti smapai kul 2.50pm

3.00pm
- telah sampai ke alamanda untuk membeli bahan2 yang kekurangan iaitu aiskrim, ais, sos n lilin...setelah selesai solat zohor..semuanya hari ni adalah dilakukan dalam keadaan yang terkejar2...

4.00pm
- telah samapi ke ukm dan mendapat berita pn tidak dapat mengadakan perjumpaan pada pukul 4 tersebut...lalu telah berkejar ke Juniperus menyiapkan seting out...seperti minuman n susunan satay yang ditempah dari satay hj samuri sebanyak 100 cucuk(d sponsor oleh kak zack n kak lin n yong)
-setelah selesai solat semua..tumbang dek lama sangat menanti ketibaan bday girl..lebih2 lagi tidur yang tidak cukup semalam.

6.30 pm
-telah dikejutkan dengan pencarian lilin n ketibaan bday girl...dengan mamai mencari lilin...tp xjumpa..menyebabkan kak farah, finas n sekutunya histeria sebentar...serius aku lupa letak mana lilin..last2...semuanya jadi seperti ini...


video

akhirnya...ya Allah...nak upload benda ni dalam blog...mau berapa hari aku buat..yela taula benda ni simple jer buatkan...tp 4 beginer cam aku ni memang take timela jugala nak explore benda2 ni...1st time mengupload video dalam utube...

video ni sikit jer..sebab low memory..huhuhu..nak bt gana...limited edition..apapun this is my favourite video was taken by me...muahahahhaa...nak juga bangga..lalalalala~~~

gambar len da malas nak upload sila rujuk blog kak farah k...makasi pada semua yang terlibat dalam majlis resepsi ini..wahh..hahahaha...sori coz lama xupdate blog...da kena sound ngan kak farah...

Friday, May 22, 2009

PENANTIAN SATU PENYIKSAAN....

hemm....sedih betul..da 2 hari xupload blog..bukan xnak..nak sangat..sampai geram...nak upload video tapi xdapat...lambat bebenor sampai memakan masa 2 hari...ni pun xdapat lagi upload....wahhhh...sedihnya....

Monday, May 18, 2009

jalan2 cari pasal

wuhuuhu...hari ni memang advance...pas je internal..semua membuat hal masing2..antaranya:

- kak farah, adia, alia, che lan, kak nisa n kak maz g umah kak kiah( karaoke)
- iman,izuan, pika, sue n mereka2 yang terlibat p makan nasi ayam kat taman desa
- finas marantau d seremban
- aku? kena g kelas leadership short sem...huhuhuuhu...kak farah xbagi ikut dorang sebab minggu lepas kelas aku datang lewat, pastu ponteng kelas pula pada ht seterusnya...
- balik kelas tadi, ajak dayah g makan kat asria kat teras jenang..sana memang terbaik ar kalo makan...
- malamnyer kitaorang g makan lagi kat kg Baru...dekat ship...haaaa..memang best..sebabnya aku dapat makan pakej punya..order 1 dapat 3 free menu yang berbeza...sekaligus dicap sebagai DBKL..fam2la apa mksud dia
-Balik dari Kg baru , meneruskan perjalanan ke KLCC...1st time aku rasa melihat bangunan yang sangat seksi...gila doh..sebelum ni aku xrasa..tapi malam tadi...aku memang jatuh cinta ar kat KLCC..hanya dalam 10 minit melihat kemegahan KLCC disamping lampu2nya yang penaik seri muka...lampu tertutup tepat kul 12...

yang menariknya...kebetulan 19 mei adalah hari jadi kak aida(selamat hari lahir kak aida..wish u panjang umur n success in ur life)..KLCC tu mcm lilin...tepat kul 12 dia terus padam lampu tanda hari jadi kak aida..hahahaha..comel bukan..

- kemudian meneruskan perjalanan sampai ke pavilion, tapi hanya singgah sebentar sahaja n tidak keluar dr keta, huhuhuhu..takut kena saman, parking tepi jalan..
- keluar dari pavilion p ke bukit bintang pula melihat lifestyle pelancong dalam menodai negara kita...serius, da mcm bukan negara kita da kat bukit bintang tu..dengan kedai buka 24 jam, sana sini muka foreigner, dengan service urutan dia n sort of..
-dari bukit ke bintang, kemudian terbang ke brunei melalui jalan brunei..xsedar keta dayah bole terbang ek..mcm harry porter ada, cam pintu suka hati pun ada..hehehehe..
- pastu yang xbole blah, ada orang tersalah membuat perhitungan dalam memilih jalan flyover..3x pula tu..xbole blah...lebih sanggup memilih laluan underground daripada lalu atas..memang pengetua underground betul..sepandai2 tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga..(KLCC>>bukit>>bintang>>Brunei>>underground)
-Masuk UKM tgk jam dinding kat menara masjid menunjukkan jam 5.04 pagi...td gerak dari sini kul 9 ke 10la gtu..mcm xcaya jer perjalanan malam tu mengambil masa yang agak lama...tapi bila difikirkan balik (KLCC>>bukit>>bintang>>Brunei>>underground) memang patut pun mengambil masa yang agak lama...ish3..(padahal jam tu rosak..baru kul 1 pagi time tu..hehehehe)

Tuesday, May 12, 2009

final sem

hem..hem2...xlama lagi habis da study...hari ni bertahan xmau tidur...sampai siap board presentation...korbankanla masa tidur untuk last design...berusaha bersungguh2 mencurahkan kasih sayang dengan design...aku tau, aku bole buat..cuma aku ja xbersungguh2 n malas...mustahil Tuhan kurniakan bakat, n jalan dalam dunia arkitektur ni..aku xbole buatkan...dari aku ja semua tu...aku berusaha untuk fokus design yang tinggal beberapa hari ja ni...can can can...u can do it yin...

semua org pengsan da..aku ja mc bertahan...hem...aku mau juga siap design ni...semangat yin...semangat...xmau tidur..xmau tidur..xmkau tgur..mki. ..qq9qjfidb...zzzzzzzzzzzzzzzzzz

Monday, May 11, 2009

escape class

hehehehe....tajuk xleh blah...hari ni ada kelas u2 sepatutnya..kelas dot2...xleh gtau nanti ada org report kat lecturer tu....bukan sengaja xnak menghadirkan diri, tetapi memandangkan da suntuk sangat masa nak submission. maka aku membuat keputusan untuk escape...ngeeee....

semalam da pegi da kelas...tapi sangat boring...student kalo congak2 yang datang semalam xsampai 30 org. Tapi duduk dalam dewan kuliah besar bole muat 400 org. Cuba ko bayangkan betapa azabnya lecturer tu kena jerit kuat sampai terbatuk2 semata2 nak bagi lecture. Sian kat lecturer asyik terbatuk2 jer bagi kuliah.....

cakap pasal escape ni...bila da masuk u aku xsuka escape sebenarnya...xbest..bila mana ko da mula menghargai lecturer n ilmu. kalo dibandingkan time sekolah ngan skang. Jauh beza giler perangai aku time sekolah. time sekolah dulu, kalo x ponteng kelas dalam seminggu xsah..aku rasa skema gila...mesti aku akan mengambil cuti sendiri tiap2 minggu..hahahaha....bengong...bila mak tanya napa x g sekolah..alasan aku nak kemas umahla,sian tgk mak buat keja sorang2(aper punya alasan)..tapi seriously..kalo nak kemas umah aku ko kena habiskan masa 3 jam non stop baru habis kemas. sekali dengan cuci ken...tiap2 hari..2..kalo 2 hari xkemas umah...mau2 juga setengah hari mengemas..hahaha..tipu..

time asrama dulu lagilah...(aku sekolah asrama form 5 jer sebaik pindah sekolah baru)...lagi senang nak escape...alsan dia senang jer...nak ambik buku tinggal kat asrama...tau2 da tidur kat dom, xpun merayap kat dewan makan.hehehehe...time matrix lagila..aiyayai...kesimpulannya dari sekolah sampai matrix aku suka ponteng kelas...tapi bila masuk u ni..da bosan nak ponteng kelas...sebabnya pembelajaran dia len...kalo x p kelas rasa rugi gila.sebab lecture dia xada dalam silibus buku teks yang bole d dapat d kedai buku atau bilik spbt..hehehe...

cuma yang aku rindu time sekolah dulu, nak kenakan orang...time sekolah aku suka dajal bday boy or girl..memng org takut kalo aku tau tarikh2 bday dorng..sanggup ni turun pekan membeli barang2 persiapan, kadang2 sampai selongkar dapur dewan makan nak cari tepung, telur n aper2 jela rencah yang bole di aplikasikan bab2 mendajal org ni...tapi tula yang membuatkan kami rapat...dan akhir sekali time bday aku, memang dorang kenakan habis2anla..kalah perang dunia kedua...hehehehe..da lari tajuk....okla nak blah..design xsiap lagi, tp sibuk membuat entry..lalallalaalalaa(kalo ada masa aku citer mcmana peristiwa aku kena dajal time bday aku yg ke 17..hehehehe)

Sunday, May 10, 2009

hari pembulian...

hari ni dibuli ngan kak farah...huhuhuhuu..kak farah jaik(jahat bahasa sarawak) baru jer sebentar tadi mengterkejutkan aku di toilet yang sedang leka membasuh pinggan mangkuk, tiba2 dia bole hulur kepala dia kat pintu..mana x histeria aku dbuatnya....tensen betul..pastu ketawa sampai berguling2 kat lantai, yang aku da separuh nyawa terkejut ngan lawak dia..T______T....tu belum lagi kejadian semalam, aku buat lawak ape ntah, kak farah geram pastu dia baling ngan botol lotion dia. yang aku ni memang xsempat nak ngelak sebab xnampak, da time2 tu aku pakai mata 2 jer..pukkk kena sebijik kat muka..walaupun dia xniat nak baling betul2 kena kat muka..T_________T tapi tetap kena...waahhhhhh T________T

lalu membuat design dengan muka sebal...sebab kena buli....sob...sob..sob....tapi yang peliknya sedikit pun xder rasa marah atau sentap...tapi jaga kak farah..habis design ni i kenakan u balik...u takut cicak kan?hahahahahha(keluar tanduk ketujuh )

aku mengantuknya...

huhuhuhuhuhu...design...wahai design siapla ko dengan mendengar jampiku ini...arghtuii...ludah kiri n kanan...eiiiyeee...cilidak(pengotor bahasa sarawak)...arghhh time2 mcm ni juga mata n kepala ni buat hal...ngantuk bebenor....hemmm....

semalam berconversation dgn my elder brother..sweetnya dia....tau x da berapa lama kitaorg xberchatting begitu lama..hampir 4 tahun...last aku borak ngan dia b4 dia kapel ngan wife dia skang.he is my favourite brother....yang menariknya ngan abgku ni berbanding 2 abgku yg len ni, dia seorg yang sempoi n tidak pernah menganggap hubungan kami sebagai seorg adik n abg. Tapi lebih kepada seorg kawan..hehehhe....dengan dia kami sangat sangat open to sharing everything. sometimes bermaki2 pun ada...tapi dia jerla lebih..aku x...cuma aku suka buli dia..ahhahahahahaha...tu yang selalu kena maki ngan dia tu...hak. Tapi aku xpun makan hati ngan gurauan maki dia. sebab dia memg mcm tu..hahahaha..sengal la abg aku ni...

life aku banyak dibentuk oleh nasihat n pengalaman dari dia. Walaupun dia xpaksa, xsuruh aku ikut pun kata2 dia. Tapi xtaula...aku lagi senang mendengar setiap nasihat dia berbanding abg n kakak2 ku yang lain. Oh ya aku merupakan anak yang ke 6 dari 8 org adik beradik...hebatkan mak n ayah aku...hahahahha...aku ambik architecture ni pun dia yg advise...kalo ikut aku dulu, ak nak jadi interior designer, xpena nak terfikir jadi arkitek..tapi dia yg advise ambik arch...coz, bidang dia lagi besar n aku still can be ID...but ID can't be Ar...tapi architcture sgt horror....huhuhuhu..

tadi sempat mengacau ibuku yang berada d sabah...menelefon jer...how i miss her so much...i luv u mom n happy mother's day....she always be my love...kepada mereka2 yang luar kat sana...selalula menelefon ibu anda...kerana mereka tidak pernah melupakan anda walau sesaat pun...n mereka selalu ternanti2kan panggilan kita walau sekadar hanya bertanya khabar...atau tanya da makan ke belum..itupun da cukup menyenangkan hati ibu2 kita.(wah mcm banyak pula ibu aku..hehehehe)

talk about my sister...i luv u to sis...but plz gv us a chance to say what we want to say, listen to us n try to being a good sister with soft spoken n good adviser. jgn berkeras n memaksa untuk kitaorang ikut rentak kakak....maybe u have your own family(her husband n future child) then u dont care about ur siblings feelling n situation, or maybe xkisah pun kalo kami adaka atau xda di sisimu...coz ur husband is everything now. jgn salahkan adikmu seandainya mereka menjauhkan diri n membuatkan ko rasa keseorangan, kerana adik2mu juga mempunyai perasaan untuk dijaga n dihormati keputusan mereka...what ever it is...i'm still ur younger sister n always luv u...

hu3..entry berciri kekeluargaan...yela da selalu sangat crta pasal kengkawan..crtala pasal family lak...aku ni jenis family girl(sukati je aku guna ayat ni..ntah betul ntah x)...aku sangat suka akan sebuah rumah..sebab rumah ada family..n rumah tu menceritakan lifestle akan family tersebut...sangat rugi pada mereka2 yang tidak mengharagai rumah mereka. walaupun rumah mak aku sempoi jer..n bersepah2 dengan barang2 lelaki (majoriti adik beradik aku lelaki) tapi aku still suka rumah mak aku...sebabnya aku suka...hahahha...xder alasan kukuh.bengong...lu fikir sendirila senang crta...

Thursday, May 7, 2009

lost..

selama aku berjalan di dunia luar dari negeri sabah ni..banyak benda yang aku pelajari n banyak benda aku rasa kurang...tetapi yang paling aku rasa yang ketara amat ialah keyakinan diri..betapa aku rasa aku sangat rendah diri, hilang keyakinan langsung xder taksub dengan diri sendiri..lebih2 lagi memilih bidang architecture...architecture...bidang yang terlalu luas n bagi aku ianya terlalu susah untuk digapai...aku xtau kenapa..aku sangat lost dalam dunia ni...kritikan demi kritikan membuatkan aku makin hilang keyakinan diri...cara aku bekerja dalam bidang n...cara aku belajar, cara aku menerokainya..semuanya terlalu asing...

bila berbual dengan lecturerku yang pernah mengajarku semasa 1st year dlu..terlalu rendahnya dr ini aku rasa...dengan sketching yang memang terlalu amat lemah..walhal aku sangat mencintai art n lukisan..tp knapa aku xdak dapat megapplykannya dalam architecture...ibarat aku mempuyai tgn, tetapi cacat n tdak berfungsi...terlalu sedih bila memikirkannya...berusaha melakukan sesuatu yang luar fikiran (think out of box)..tetapi hasilnya tetap katak bawah tempurung..to typical...

aku give up dengan architecture...walhal aku sangat mencintainya...mgkin ini pengajianku yang terakhir dalam bidang ni, apabila mendengarkan lecturerku bertanya..ko nak jadi apa?...dengan pantasnya aku berkata aku nak bisnes..sekalipun xda terfikir nak jawab jadi arkitek...alangkah...walaupun jd arkitek still bole bt bisnes...tp tetap xdak mau...

namun apa yang pasti aku mau pulang mencari keyakinan dri semula...sepertimana aku menjadi aku suatu ketika dulu...i can do everything, boleh jadi serba boleh n keyakinan yang sangat tinggi...i luv architecture so much..but it's only can be my luv..cannot be my happiness..better let it go...

Wednesday, May 6, 2009

agak moody

hari ni menjaga gerai lagi...hehehe..seronok jaga gerai ni...mcm aku kata semalamla..selain daripada dapat melayan orang,dapat cuci mata gak..hehehe...tp intention aku sebenarnya bukan nak dapat duit apa ker untuk keja ni..memang aku planning nak bt part time keja ni...tapi not official yet until i'm finish my design....memandangkan iman sorang jer..mcm kesian lak kat dia..dala design mc terkontang kanting, tunggang langgang apa semua..kalo ikut hati aku bole jer aku buat xtau jer ngan membe aku ni..biar dia sorang2 jaga gerai...tp sampaika hati aku...so..aku buat mana yang aku mampu jerla k...tapi aku agak sedikit hangin bila orang pertikaikan aku...aku tau apa aku buat k...xyah nak cakap aku buat keja mcm aper ntah...asyik layan laptop jer ker aper...aku bt keja aku k...kalo design aku da setel xperla juga...so plz consider k..agak2 la juga kalo nak tegur ke aper...kalo ko di tempat aku, ko hangin x?..bukan aku nak mengungkit atau nak tunjuk aku bek..tapi aku lagi senang mcm ni...aku xharap apa2 kalo nak buat keja..tapi jangan nak bising2 cara aku.xpuas hati, ha ganti tempat aku...

aku xkisah kalo aku kena tegur cara aku bekerja, kalo aku xda benda len nak fikir, tapi kalo hang sebagai member pun tau...aku ada benda len lagi nak fikir, so agak2la nak sound.Bukan aku dari awal sampai ke petang dok asyik tengok member sorg tu jer buat keja...kitaorg sendri da planning nak tukar2 serve...aku malas nak cakap..so saper2 yang terasa nasibla..aku tau aku xhebat mcm budak tu..bole buat semua benda last minit n just petik jari jer..aku sentiasa berpijak pada bumi yang nyata.xyah nak ajar aku tentang erti susah.aku memg hdup susah dri kecil sampai ke la ni..tp xder pun nak simpati dengan saper2...aku tanggung semua sendiri...takat keja kena berjemur apa semua tu aku da biasa..kalo takat kena maki, kena halau n kena kacau dr segi seksual n apa semua tu pun aku da pena rasa...tp rilek jer n keep as our experince suda..xyah nak kecoh ok..

so, think twicela kalo nak sound pun..aku bukan apa. selama ni aku rilek jer, n xkecoh pun. tapi kalo hal aku sibuk sangat nak pertikaikan..aku xbole blah...member2 juga tapi...hati sakit ohh..hilang respect aku ngan makhluk mcm tu..sori 2 sayla saper2 yang terasa k...tq blog, sebab tempat aku luah perasaan...aku malas nak pendam2 ni.saper terasa2 la...xterasa pun xper..bukan niat nak memburukkan atau memalukan aper ke jadah semuala...tapi, aku xreti nak sound direct n pastu buat mcm xdr aper2 berlaku..it's not me...biar saper2 yang terasa tu fikir sendiri apa dia da buat..aku tau niat dia bek nak tegur...tapi dalam keadaan mcm ni, dengan design aku yang hampir2 lemas ni..aku xleh terima..nak kata aku kuat sentap, cepat terasa ker aper..cakapla...ada aku kisah(trademark kak farah)..n pada mereka2 yang terbca blog org xpuas ht ni sori kalo agak hot n terasa akan pedas ayat2 di sini...nama pun penulis blog ni manusia..ada hati n perasaan..so..mood dia sentiasa bertukar2...he3...so..so..la...da xder idea da nak tulis..k salam..

Tuesday, May 5, 2009

part time...

salam...huhuhhu..hari ni xtido lagi...ada keja kena bt...buat apa ek...hehehhe..buat kopi, buat kira2, buat2 senyum n friendly..hahahha..buat apa sebenarnya ni yinto...hari ni menjaga kiosk xsite...dekat xsite tu ader nasi lemak, laksa, minuman kopi yang sedap...best ohhh sambil menikmati pemandangan yang redup di sekitar kawasannya...hem3...design da siap ker yin????...huhuhu...dala design xsiap lagi..ada hati lagi membuat part time....ada hati nak extendka...huhuhhuu...xnak...nak kawin cepat...kawin ker?..(trademark kak aida)..hehehhe...

di sini ku letakkan bukti2 aku berada d xsite n gambar show aku...hahahaha....xder keja...dia xbusy sangat kalo berdua...Berdua???sapa sorang??..

iman yang poyola sapa lagi dengan trademark (iirashaii masen..mksdnya..welcome)

tgk view dier kat belakang...bestkan..view kat depan pun bestkan?..xsite ni terletak kat pusanika...hehehehe

aku n payung xdapat dipisahkan...ceh bajet coffee beankan

sebnarnya nak ambil gambar banyak lagi....nak ambil gambar nasi lemak, laksa, kopi klasik, kiosk yang canggih ni...tapi xde kamera...rajin pula nak angkat laptop ni keliling kioskan semata2 nak ambik gambar...

aper2la..so kepada mereka yang berminat silala datang ke kiosk xsite yang terletak di pusanika aras emmm...sama level ngan kiosk nelson tu..ala yang jual jagung2 tu...hehehhe...best gak stay sini..bole cuci mata..selalu duduk buat keja tgk dinding jer..so alia,dayah n pada sapa2 yang single tu..welcome to d club...hahahaha...

Monday, May 4, 2009

merdeka exam

wah mcm xcaya jer da habis exam untuk ijazah part 1 ni...tinggal desgn ngan topikal studi jer lagi....mgkin pada member len xbanyak lagi rintgn..tapi aku kena tunggu sampai bulan 6 ni baru bole tarik nafas..ada u2 lagi belum setel...hemm..xpa2 sabar...

nak buat apa pas habis belajar ni...mcm xknfiden jer nak fikir pasal keja...huhuhuhu..nak kawin xleh lg...nak buat bisnes?mcm bestkan...lagi all out...hem..aka d fikir2kan..

Saturday, May 2, 2009

sembang2

salam n selamat pg..hehehhe..hr ni wal pg da membuat entry..pas sembayang subuh tu..punyala semangat aku ni...hakkk...aku ada benda nak cita..walaupun xderla best sgt citer ni..

Masa aku kat matrix dulu, adala satu ceramah ni..panel dia merupakan seorg doktor juga sebagai pencermah bebas...dipendekkan citer...ada 2 benda aku ingat story dia

1. paderi
2. susu ibu..

paderi...

ada 1 x tu dr ni telah pergi outstation d luar negara..sedang dia dalam perjalanan pulang dengan menaiki tren..dia d sapa oleh seorg paderi yang kebetulannya duduk di sebelahnya...mereka bersembangkan perkara biasa sekadar mengisi masa di tren..tiba2 paderi tersebut mengeluarkan bekalannya..yang berlaukkan daging khinzir..lalu paderi tersebut pun mempelawa dr tersebut untuk menjamah bersama...dengan sopannya dr tu menolak dan memberikan kenyataan bahawa org islam haram memakan daging tersebut. maka terkejutla paderi tersebut hatta mendengar penyataan dr tersebut..lalu menggeleng kepala tanda kesal...sambil berkata...

"alangkah ruginya org islam tidak dapat menikmati daging yang paling enak n sedap di dunia"...

mendgr kata2 paderi tersebut..dr itu hanya terdiam sambil cuba memikrkan bagaimana hendak mengenakan kembali paderi tersebut....sampainya mereka di station yang ditujui..lalu merka pun saling bersalaman n mengucapkan selamat tinggal..sebelum berpisah dr menyampaikan satu pesanan kepada paderi tersebut..

dr : sampaikan salam saya kepada isteri tuan ya..

paderi: oh maafkan saya tuan, paderi tidak beristeri mahupun berkahwin

alangkah terkejutnya dr tersebut..lalu berkata..

dr :oh maafkan saya..(sambil menggeleng kepala tanda kesal), alangkah ruginya menjadi paderi..kerana tidak dapat menikmati daging yang paling enak n sedap didunia( sambil tersenyum kerana dapat mengenakan paderi tersebut)

dengan muka menahan marah, paderi tersebut beredar tanpa memandg muka dr tersebut...

hehehe...lihatlah betapa besarnya nikmat yang Allah bg kepd umat islam..

Susu ibu..

sebagai seorg doktor juga seorg yang sentisa memikirkan kejadian alam..dr ni memikirkan tentang kejadian akal yang dikurniakan kepada manusia..bagaimana dengan seorg bayi yang baru lahir n belum mempelajari apa2 pun tentg kehidupan..adakah bayi suda pandai menggunakan akalnya?..lalu c dr tersebut membuat xperimen..tika mana isterinya yang sarat mahu bersalin, dia mula memirkan sesuatu untuk dikaji...sebagai doktor sakit puan, ketika isterinya hendak bersalin, dr tersebut telah meminta semua pembantunya keluar meninggalkan drnya dengan isterinya d wad bersalin.

sebaik sahaja keluar bayi tersebut, beliau terus mengazankannya..selepas mengzankan bayi tersebut, dr tersebut pun menyuakan bayi yang kelaparan itu pada puting susunya yang berbulu tersebut...bayi yang mc kecil n xtau apa2 itupun menghisap puting dr tersbut..dgn muka berkerut, bayi itu menrk mulutnya dr suapan susu bapanya sambil membuat lagak kelat...n x selesa...alangkah geli hatinya dr tersbt melihatkan kejadian tersebut...sambil berkata dalam ht..(pandai memilih juga anak ku ni ya..)

melihatkan anakya yang kelaparan, dr terbut pun meletakkan bayinya d cc isterinya juga ibu kpda bayi tersebut..sebaik sahaja d suakan susu ibu kepada bayi tersebut, dgn pantas n rakusnya bayi tersbt menghisap susu ibunya...melihatkan kejadian itu...dr tersbt menjdi sgt kagum melihat kejadian tersbt..sekecil mana pun bayi tersebut..dgn akal, dia mampu berfikir untuk menyusu....

sebaik sahaja mendengar cerita n pengalamn dr tersbt...sedikit sebanyak membuka minda aku untuk berfikir sejenak tentang kejadian alam...sebelum dr terbt menghabiskan ceramahnya, beliau berpesan tentg 3 perkara yang perlu d jaga oleh org islam. dengan menjaga 3 perkara terbut, insyaallah kita tidak akan tersesat d dunia ini, tidak kira samada lelaki mahupun perempuan...iaitu :

1. solat
2.aurat
3.alquran

amalkan menjga 3 perkara ini..mudah2an kita tergolong d klgn org2 yg beriman..amin..

mendengar lagu...

aku suka mendengar lagu yang sama sampai 100 x...muahhahaahaa...pelikla pulakan...ker perkara besa...aku suka bt keja sambil mendengar lagu yg sama n dimainkan sampai dia da xlarat da nak nyanyi..kadang2 aku suka bt mcm tu supaya mood aku maintain ja .btapa boringnya menjadi aku...lalalaala...xda idea nak bt entry..ant lagu2 yg aku layan bt masa ni....simple je lagu ni..aku suka jalan citer dia...

video

Thinking of you...

Comparisons are easily done
Once you've had a taste of perfection
Like an apple hanging from a tree
I picked the ripest one
I still got the seed

You said move on
Where do I go
I guess second best
Is all I will know

Cause when I'm with him
I am thinking of you
Thinking of you
What you would do if
You were the one
Who was spending the night
Oh I wish that I
Was looking into your eyes

You're like an Indian summer
In the middle of winter
Like a hard candy
With a surprise center
How do I get better
Once I've had the best
You said there's
Tons of fish in the water
So the waters I will test

He kissed my lips
I taste your mouth
He pulled me in
I was disgusted with myself

Cause when I'm with him
I am thinking of you
Thinking of you
What you would do if
You were the one
Who was spending the night
Oh I wish that I
Was looking into...

You're the best
And yes I do regret
How I could let myself
Let you go
Now the lesson's learned
I touched it I was burned
Oh I think you should know

Cause when I'm with him
I am thinking of you
Thinking of you
What you would do if
You were the one
Who was spending the night
Oh I wish that I
Was looking into your eyes
Looking into your eyes
Looking into your eyes
Oh won't you walk through
And bust in the door
And take me away
Oh no more mistakes
Cause in your eyes I'd like to stay...

Friday, May 1, 2009

bersahur olok-olok..

walaupun agak lewat..tp aku nak gak story..entry lewat update sebab xde idea nak update..hehehe
hr ni nak citer bebrapa perkara..ye ker..beberapa..aku rasa satu jer kot..tgkla kalo ada ideakan..td baru habis makan..heehe3..bila tgh malam ni..mesti laparkan kalo bt keja?bt keja? padahal dr td buka u-tube...lalalalala....aku lapar..so bercadangnya hendak membuat kopi n memakan biskut bercecahkan kopi..tapi tb2 kak aida mempelawa makan..*wink* mata aku bersinar2...rezeki jgn ditolak..ala sorila xder gambar..xsempat nak catch da habis semua masuk perut...makan xingat dunia...hakk...berlaukkan rendang ayam, mushroom soup,ikan bilis goreng n nasi putih..fuh aku cakap ko..masyuk beb..bila makan ramai2..(padahal 3 org jer..aku,kak aida, n kak farah..hehehhe..aku suka melibatkan org len dalam entry aku..barulah rasa dunia ni aku xkeseorgn..wahh..hahahha..)ok sambung...bila makan ramai2 ni best oh..mcm bersahurla pula makan d subuh hari..beralaskan surat khabar n makan dalam tupperware...sambil duduk bersila..menikmati makanan free...aku suka benda2 free ni..tu yang penambah perisa yg menjadikan makanan tu sedap...Tau x makanan apa yg paling xsedap?..hehehe..makanan yg ko tau ko kena belanja org len makan..huhuhuhuhu..jahatnya aku...padahal xbetul pun statement tu..tp kalo makanan paling sdap adalah makan free aku sokong sangat2 statement tu...hehehe..

len cerita pula...bila makan mcm ni kan...aku mula fikir pasal architecture ni..life dia beza sangat ngan org len...terutama time belajar ni..contohnya..
1. org len tidur atas katil, ko tidur atas lantai..tp sikit pun xrasa kasihan..janji dapat tidur...pastu tidur xingat dunia pula tu..hahahaha..
2. org len stat kelas kul 8, habis kul 5 petang..tp kalo ko, stat kelas kul 8, sampai esok pagi belum tentu habis kelas ko...mana xnya balik kelas, bt design, rehat jap bt design lagi, pas solat bt desgn lagi(even xbuat pun, tp still kena fikir desgn..makan design, tidur design,mandi desgn..semuala design..last2 diri ko xterdesign..dengan tudung selebeh, mata hitam xcukup tidur, muka sembap ngan taris2 kat muka kesan tidur atas tikar..hahahaha....
3. apa ja ko buat walaupun ko da rasa best, mesti ada jer org dengki n xpuas hati ngan ko...sebabnya...hehhee..sebab selalu kena krit...bayangkan ko sentiasa hidup dalam kritikan org..wlpn ko xkaco org tu..tp dia still kaco ko..aku mana pena kaco tidur en ismar atau calar keta puan..tapi depa still nak kritik aku..tension tull....nak juga menyibuk dalam hidup aku...hehehe..(kalo xkrit macmana nak develop idea..sengal..)
4. hari2 hidup ko akan menghadap lukisn...menghadap komputer, menghadap meja draughting, meghadap butter paper..smuala benda yg kaku..smpai bila jumpa lelaki hensem depan ko pun ko jadi kaku n tidak berperasaan...hahahah...ko pena x alami perasaan sedemikian..huhuhuhu..cuba ko bygkan life aku n mereka yg senasib ngan aku..
5. student architecturela paling miskin n papa kedana..kenapa pula?.mana xnya satu kali bt projek kuar duit paling kurang projek 50..paling tinggi pena aku kuar bt keja projek berkumpulan 200 lebih kot..kalo dalam 1 sem tu ada 4, 5 projek..cuba ko bygkan..len lagi kerja research n pertukangan, mana board nak print lagi, 1 A1 plg murah RM10..kalo ada 6? da RM 60..kalo ada 4 projek.....huhuhuu...last2 makan biskut kering 2 minggu...banyak lagila life dia kalo ko nak tau..tapi aku banyak keja nak buat..so, tu ja entry hr ni..da...nanti kalo aku ada masa kau citer lagi ye..ngeh2..mna bole citer semua...besok,lusa, tulat nak citer apa kalo hr ni semua benda nak citer...hak...